Hagyományőrzés

2024.03.24. 15:35

Bőrig áztak a meglocsolt tázlári lányok a hétvégi húsvétoló rendezvényen – galériával, videóval

A tázlári lányok már biztos nem hervadnak el, a hétvégi Tavaszoló húsvétváró rendezvényen kiadósan meglocsolták őket. A Tázlári Fiatalokért Egyesület és Tázlári Művelődési Ház eseményén volt tojásfa díszítés, óvodások néptánc bemutatója, népdalverseny és kisállat simogató színesítette a programot.

Pozsgai Ákos

A tázlári asszonyok szombaton kora reggel óta nyüzsögtek a helyi művelődési házban, dagasztottak, kalácsot sütöttek, sonkából, kolbászból és tojásból készült igazi húsvéti reggelivel várták az érkező vendégeket.

húsvét, locsolkodás, rendezvény
Bőrig áztak a meglocsolt tázlári lányok a hétvégi húsvétoló rendezvényen
Fotó: Pozsgai Ákos

Délelőtt Bán Róbert polgármester köszöntötte a művelődési ház zsúfolásig telt nagytermében az érdeklődőket, a község vezetője kiemelte, hogy tíz éves múltra tekint vissza a húsvétváró hagyományőrző rendezvény.

A tázlári kézimunka szakkör tagjai második alkalommal csatlakoztak a Nemzeti Művelődési Intézet A szakkör programjához, más néven a Tudásunk a kézen fogva közösségekért, amely a kormány támogatásával jött létre országszerte.

Hagyományőrzés

Kun Zsófia, a Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Vármegyei Igazgatóságának vezetője elmondta, hogy a tázlári kézimunka szakkör tagjai tavaly makraméval és papírfonással, idén pedig kötésgyöngyök készítésével vettek részt a programban, az alkotásokból kiállítás nyílt a művelődési házban.

– A szakkör lényege, közösségben lenni és megtanulni egy-egy alapfogást, mind a hagyományőrzés, mind pedig a generációkon át ívelő további tanítások során. Az A szakkör programban a Nemzeti Művelődési Intézet biztosít húsz alkalommal alapanyagokat és a hagyományőrző programokhoz mentorokat tette hozzá az igazgató. A megnyitón néptánc bemutatóval léptek fel a helyi óvodások.

Nem kímélték a tázlári lányokat

A hétvégi rendezvényen a templom előtti parkban a közös tojásfa díszítés után az esemény fő programja a locsolkodás volt, ahol nem kímélték a tázlári legények a lányokat, több vödör vízzel öntözték meg őket, nehogy elhervadjanak a helyi citerazenekar kíséretével.

A művelődési házban népdalversenyen mutatkozhattak be a helyi tehetségek, majd délben a program résztvevőit babgulyással és helyben sütött kaláccsal várták a szervezők. Az esemény egész ideje alatt kisállat simogatóval, kézműves foglalkozással, lovaskocsikázással, fa játékokkal és csillámtetoválással várták a gyerekeket.

 

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!