Tárlat

2024.03.30. 06:30

Hímes tojás kiállítás nyílt a dunavecsei múzeumban – galériával

Idén ünnepli megalapításának 70. évfordulóját a dunavecsei Helytörténeti Kiállítás, az egykori Petrovics mészárszék. Braun Beatrix, az intézmény közművelődési szakembere számos programmal készült a jeles eseményre.

Gulyás Sándor

Elindultak a múzeumpedagógiai foglalkozások, külön az iskolásoknak és külön az óvodásoknak. Áprilisban Vikár Béla életéről, valamint munkásságáról tekinthetnek meg egy kiállítást az érdeklődők, a népdalgyűjtő születésének 165. évfordulóján. Az idei év első időszaki tárlata március 30-ig látogatható, a „Hímes tojás kiállítás a múzeumban” címet viseli. 

hímes tojás, kiállítás, helytörténet
Hímes tojásokból nyílt időszakos kiállítás Dunavecsén 
Fotó: Dunavecsei Helytörténeti Kiállítás

A kis bemutató számos érdekességet tartogat a látogatóknak, akik változatos technikával díszített tojásokat tekinthetnek meg, mint például dekupázs vagy horgolás. A képeken az 1. Tankó Anna Országos Tojásdíszítő Pályázatra beküldött munkáiknak egy része látható. A pályázat megszervezésével a Tojásdíszítők Egyesülete fennállásának 10. évfordulóját ünnepli. Közszemlére került az Erdélyből származó, összesen száznyolcvan darab rajzolat, többségében gyimesi csángó motívum, de látható még bukovinai székely mintázat is. A gyűjtemény jól mutatja, hogy mennyire is gazdag és sokszínű a mi hagyományunk Húsvéttal kapcsolatban – sorolta  Braun Beatrix. 

A tárlat anyagában megtalálhatók Nyiredy Judit textilművész munkái is. 

– Amikor felmerült ennek a kiállításnak az ötlete, keresni kezdtem olyan kézműveseket, akik nem csak tojásfestő foglalkozást tartanának, hanem bemutatnák esetleg a már kész alkotásaikat. Így jutottam el a dunavecsei Kosbor Kézműves Műhelyhez, melynek egyik tagja Nyiredy Judit. Az alkotó nyugdíjasként még mindig aktív, több budapesti művelődési központban tart foltvarró foglalkozást, tanít, és már nem először jár Dunavecsén. Az általa korábban festett tojásokból hozott el néhányat. Ezek mellé még kölcsön adott kézzel rajzolt mintákat is – mondta el hírportáluk érdeklődésére az intézmény közművelődési szakembere. Braun Beatrix jövőre is szeretne ehhez hasonló programokat szervezni az intézmény falai közé, ami akkor már kézműves foglalkozással is kiegészül.  
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!