Ady Endre Városi Könyvtár

2024.01.15. 07:00

Könyvbemutatót tartanak Baján

Borsi-Kálmán Béla – Elvetélt bizánci reneszánszból Nagy-Románia. Egy állameszme etnogenezise című könyvének bemutatóját tartják a bajai Ady Endre Városi Könyvtárban január 17-én 18 órától.

Márton Anna

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

A szerzővel dr. Mayer János beszélget. Borsi-Kálmán Béla a könyvről így ír: Jelen sorok szerzőjének szándéka nem kevéssé ambiciózus, s persze nem könnyű. Azért kíván maga is a fanarióták diadalmenetének és 1821-es dicstelen bukásának bonyolult históriájával foglalkozni, mert véleménye szerint is elsősorban az általuk fémjelzett történelmi, társadalomtörténeti, szociokulturális-mentális miliőbe, s ezen belül Havaselve és Moldva XVII-XVIII. századi történetébe nyúlnak a legendásan rugalmas, pragmatikus, szembetűnően hatékony román politikai gondolkozás, s főként politikacsinálás gyökerei. A fanarióták jellemző tulajdonsága: az állandóan szerezni akaró, kielégíthetetlen étvágy és a harácsolásra való politikai hajlam. Ezen a tulajdonságon keresztül egyszerre üzen a múlt és jelen.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!