Kötet

2023.12.29. 16:58

Legendáskönyvbe szerkesztették a Bács-Kiskun vármegyei történeteket

A vármegye önkormányzata 338 millió forintot nyert egy vármegyei identitást erősítő projektre. A nemrégiben lezárult Érték–Élmény–Egészség elnevezésű programban az európai uniós támogatás segítségével a már lassan elfeledett, a vármegyében még szájhagyomány útján terjedő történeteket, legendákat gyűjtötték össze egy mesekönyvbe, a többi történetet pedig a Legendáskönyvbe szerkesztették. A Meseföld kiadványt pedig hangoskönyv formájában is publikálták és juttatták el a vármegye lakosságához.

Tapodi Kálmán

A képen balról-jobbra: Szekeres Béla, a megyei önkormányzat kommunikációs munkatársa, Pócsik Olga, a majsai Tomori Pál Katolikus Gimnázium művész­tanára, a kötet illusztrációinak készítője és Hajagos Csaba történész-muzeológus, kulturális örökségvédelmi szakértő

Fotó: Tapodi Kálmán / archív felvétel

Összeállították a vármegyei – jellemzően – kézműves termékek és helyi szolgáltatások adatbázisát. A helyi és a vármegyei értékek feltárásnak elősegítése érdekében értékőr képzést szerveztek. Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója kapcsán tartott emlékévek arculati elemeit és marketing eszközeit is a projektből fejlesztették. 

– Vármegyénkben nehezen mondhatnánk olyan települést, ahova a mese és legenda karaktereket felvonultató promóciós célú mesebusz ne jelent volna meg. A mese és legendakarakterek Nemesnádudvar településen szobrok formájában testet is öltenek. Kulturális és ismeretterjesztő programokkal fesztivál jellegű Mi Napunk rendezvényeket szerveztünk és tartottunk vármegyeszerte. Két nyáron át minden járásunkban napközis táborokat szerveztünk, valamint sportrendezvényeket tartottunk. Két társasjátékot is kifejlesztettünk. Az egyikkel kártyákon keresztül teremthetjük meg Bács-Kiskun vármegye ökológiai és természeti értékei által a növény és állatvilág számára a tökéletes élőhelyet. A másik játékban az egyik elkódorgott mesefigurát kell hazavezetnünk. A társasjátékoknak nem csak a prototípus példánya készült el, hanem több mint ezres példányban osztottuk szét vármegyeszerte – írta közleményében a vármegye önkormányzata.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!