Galériával

2022.09.24. 17:50

Pócsik Olga képeiből nyílt tárlat a megye pincéjében Nemesnádudvaron

A megyei önkormányzat Bor Bagoly pincéje is bekapcsolódott a 35. Szent Mihály-napi Újbor Ünnep programjaiba. A nemesnádudvari Máriavölgye pincesoron található reprezentatív présházban nem csak a megye legjobb borait lehetett kóstolni, hanem megnyitották a Legendás út című kiadvány illusztrátora, Pócsik Olga kiskunmajsai művésztanár kiállítását is.

Tapodi Kálmán

Kovács István, Pócsik Olga és Vedelek Norbert

Fotó: Tapodi Kálmán

„Az emberek túl sok falat építenek és túl kevés kevés hidat” – idézte Joseph Fort Newton amerikai baptista lelkész mondását a tárlatnyitón Vedelek Norbert, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat alelnöke.

– A megyei önkormányzatnál sokrétű munkát végzünk. Mondhatni, hogy munkáink során nem csak fizikai valójában építünk hidakat, hanem átvitt értelemben is; emberek, települések, közösségek, vidékek között is. Épülhetnek akár hidak, utak, megújulhatnak épületek, óvódák, bölcsődék, parkok – lélek nélkül ez mind csak beton marad. A rendezvényeink, a programjaink, a fejlesztéseink mind ezt a célt szolgálják. Ne csak beton legyen, ne csak falak, hanem értékes tartalommal is töltsük meg a munkánkat. Lássuk meg az embert, a közösséget is! – hangsúlyozta Vedelek Norbert, aki úgy véli, mindezekre jó példa a Bor Bagoly Présház, amivel megőriztek egy darabot a múltból.

– Nem folytatunk a pincében borászkodást, viszont a közösség építésében, a borkultúra terjesztésében aktív szerepet tudunk vállalni. Így lesz a betonból lélek – tette hozzá az alelnök, aki szólt azokról kiadványokról is, amelyekkel segítik a megye borainak népszerűsítését.

Vedelek Norbert kiemelte, hogy az önkormányzati munkák során kiemelt figyelmet fordítanak a közösségek megerősítésére, a közösségfejlesztésre, az identitásra és a tradíciók megőrzésére. 

Fontosak ebben a folyamatban a gyerekek és így született meg először a megyei mesekönyv, a Meseföld, majd folytatásaként a megyei legendákat összegyűjtő színvonalas kiadvány, a Legendás út.

– A kötetben szereplő történetek és a képek együtt a múltunkról mesélnek. Ez a mi hagyományunk ez a mi örökségünk – fogalmazott Vedelek Norbert.

A házigazda település nevében Kovács István polgármester elmondta, megtiszteltetés számukra, hogy a megye önkormányzata Nemesnádudvaron vásárolt és újíttatott fel egy turisztikai célpontként szolgáló régi présházat. A polgármester köszöntötte az ünnepségen megjelent „Nemes” előtagú települések küldötteit is, akik egy-egy Legendás út kötetet is magukkal vihettek emlékül. Mint megtudtuk: összesen 41 település található határainkon belül- és túl, amelyek nevében szerepel az egykoron megkapott „nemes” jelző.

A Bor Bagoly elnevezésről is szó esett. Az épület első tulajdonosai Metzinger András és Zimmermann Magda préskádján – amit megőriztek a felújítások során –, a neveik és az 1938-as évszám mellett, látható egy bagoly dombormű, ami névadója lett a présháznak.

A színekkel szeret gondolatokat ébreszteni

Pócsik Olga a kiskunmajsai Tomori Pál Katolikus Gimnázium, Technikum és Kollégium rajz és vizuális kultúra szakos tanára kapott felkérést a megyei önkormányzat gondozásában elkészült Legendás út című kötet illusztrálására. A Bács-Kiskun megyei történeteket Császár Levente meseíró dolgozta fel, Hajagos Csaba történész pedig szakértőként működött közre a szép kivitelű, vaskos kiadvány elkészítésében. A művésztanár 2018-ban átvehette a Bonis Bona, azaz a „A nemzet tehetségeiért”-díjat. „A festés számomra játék és öröm. Talán a színekkel szólni tudok, velük szeretnék örömet szerezni, hangulatokat adni, gondolatokat ébreszteni” – vallja Pócsik Olga, aki az illusztrációkról elmondta: nem volt elég elolvasni a néhol szomorú történeteket, hanem rengeteg háttér-információt is be kellett gyűjteni és feldolgozni , hogy megszülethessenek az alkotások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában