Művészet

2023.12.19. 11:14

A Betlehemi jászol pályázaton jeleskedtek a szabadszállási gyermekek – galériával

Harmincadik alkalommal hirdette meg a Betlehemi jászol pályázatát a Magyar Kézművességért Alapítvány. Az amatőr művészek, gyermekcsoportok Jézus születéséhez és az adventi ünnepkörhöz kapcsolódó népművészeti, képző- és iparművészeti alkotásokkal nevezhettek. Idén első alkalommal egy szabadszállási diákjaiból álló csapat megmérettette magát Csomák Lászlóné Cserzsi textilszobrász és Veres Erzsébet művész tanár vezetésével.

Gulyás Sándor

Az alkotócsoport Csomák Lászlóné „Cserzsi” textilszobrász műhelyében

Fotó: Somogyi György

Csomák Lászlóné Cserzsi szabadszállási textilszobrász számos alkalommal vett már részt a Magyar Kézművességért Alapítvány Betlehemi jászol pályázatán. Tavaly egyik alkotása még a olaszországi betlehemi kiállításra is kijutott.

– A pályázaton gyermekcsoportok is indulhatnak, ennek okán úgy gondoltam, hogy a legtehetségesebb helyi diákokból verbuválok egy kis csapatot. A nyolc tagú alkotócsoport tagjai a helyi és a régiós rajzpályázatok nyertesei közül kerültek ki. A szakmai irányításban Veres Erzsébet, a Szabadszállási Petőfi Sándor Általános Iskola művésztanára segédkezett. A pályamunka témájának a téli ünnepkör egyik legarchaikusabb népszokását, a regölést választottuk. Karácsony másnapjától január hatodikáig a regösök, általában fiatal legények, járják a falut, és minden háznál regöséneket énekelnek, majd ezért cserébe ajándékokat kapnak, ezt a jelenetet próbáltuk megörökíteni –mondta el a baon.hu érdeklődésére Csomák Lászlóné Cserzsi.

A nyolc kisdiák, Dömök Bernadett (1. osztály), Bognár László (3. osztály), Ungor Annabella, Zengő Blanka, Süveges Olívia (4. osztály), Harsányi Iringó Lili (5. osztály), Süveges Emma (7. osztály), valamint Győrfi Dorka (8. osztály) októberben kezdte el a munkát.

– A regölést ábrázoló életképen az alakokat birkabőrbe bújtattuk, a fejeket dióból formáltuk meg. Megjelenítettük a hóval borított tájat, épületeket. Az elkészült rajzokból közösen választottuk ki a legjobbat, amit háttérként használtunk fel a pályamunkához. Öt délutánt töltöttünk az alkotómunkával, aminek meg is lett az eredménye, hiszen a zsűri beválogatta alkotásunkat a 30. Betlehemi jászol kiállítás anyagába – sorolta a textilszobrász.

A szabadszállási Művészpalánták csapatának munkáját a szakmai zsűri oklevéllel és ajándékokkal jutalmazta, amit a gyermekek a kiállítás ünnepélyes megnyitóján, a bazilikában vehettek át.

A „Művészpalánták” csapata  a bazilikában
Fotó: Somogyi György

Ünnepi utazás a művészetek világába

A tárlat, ami december 15-én nyitotta meg kapuját a budapesti Szent István Bazilikában, nem csupán egy esemény, hanem egy ünnepi utazás a művészetek világába. A látogatóknak lehetőségük van elmerülni a karácsony varázsában, miközben a különböző művészeti ágak alkotóinak lenyűgöző tehetségét csodálhatják meg. A kiállítás anyaga január 7-ig tekinthető meg reggel 9 és 17.30 óra között.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!