Honpolgár-estek

2023.11.13. 15:17

A római nők helyzetéről tudhattak meg érdekességeket a bajaiak

A Honpolgár-estek szervezője, dr. Mayer János meghívására az ókori római nők szerepéről Draskóczyné dr. Székely Melinda, a Szegedi Tudományegyetem Ókortörténeti Tanszékének vezetője tartott előadást a napokban Baján. A program helyszíne az egykori zsinagógából kialakított Ady Endre Városi Könyvtár volt, ahová nagyszámú érdeklődő hallgatóság érkezett.

Márton Anna

Draskóczyné Dr. Székely Melinda, a Szegedi Tudományegyetem Ókortörténeti Tanszékének vezetője tartott előadást

Fotó: Kapott fotó

Az előadás során megtudhattuk, hogy a római nők helyzetével alig-alig foglalkoztak a kortárs szerzők, ugyanis az ókori római nők nem viselhettek hivatalt, életterük elsősorban az otthon volt, ahol háztartást vezettek, megszőtték a család ruhatárát és felnevelték a gyermekeiket. 

Draskóczyné Dr. Székely Melinda, a Szegedi Tudományegyetem Ókortörténeti Tanszékének vezetője tartott előadást
Fotó: Kapott fotó

A sírfeliratok alapján leolvashatjuk a korabeli nők erényeit: csendes, szófogadó, szorgalmas asszony volt a példakép, aki elfogadta egyhangú életét. Legfontosabb szerepük a családban az anyaság lett, több gyermeket is szültek az asszonyok. A csecsemő- és a gyermekhalandóság azonban igen magas volt, a szülés pedig veszélyekkel járt, így sok nő belehalt a szülésbe. Még a kiemelt helyzetű, jó körülmények között élő, gondosabb ellátásban részesülő császárnék közül is többen így vesztették életüket. 

A Bajai Honpolgár-estek szervezője, dr. Mayer János
Fotó: Kapott fotó

Az előadás során megfigyelhettük a császárnék pénzérméken, domborműveken és szobrokon való ábrázolását is.  A színes előadás után számos kérdés merült fel a hallgatóságban, amelyekre Székely Melinda kimerítően válaszolt, és kellemes hangulatú beszélgetés alakult ki.

Fotó: Kapott fotó

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!