Magyar konyha

2023.10.08. 13:50

Tizedik alkalommal készültek a legkülönfélébb burgonyás ételek a halasi versenyen – galériával

Se szeri, se száma azoknak az ételeknek, amelyek burgonyából készülnek és nélkülözhetetlen fogásai a magyar konyhának. A halasi Sóstó Csárda parkjában szombaton rendezett Burgonyás Ételek Főzőversenyén a gasztronómiai finomságok mellett kulturális élmények is várták az érdeklődőket.

Pozsgai Ákos

A zsűrinek nem volt könnyű dolga az ételek pontozását illetően

Fotó: Pozsgai Ákos

A kiskunhalasi Bács Gazda-Coop Kft. tizedik alkalommal szervezte meg a fesztivált, ahova sokan ellátogattak. Szabó Lajos ügyvezető elmondása szerint azzal a nem titkolt szándékkal hívták életre egy évtizeddel ezelőtt a rendezvényt, hogy népszerűsítsék a burgonyafogyasztást, a krumplis ételeket. A családias eseményen főzőcsapatok mérték össze tudásukat, a legegyszerűbbtől a legkülönfélébb burgonyás ételekig, számtalan ételfajta készült.  

Csak néhány az elkészült ételkülönlegességek közül: paprikás krumpli kolbásszal, hagymás baconös krumplis nudli, paprikás krumpli lecsó kolbásszal, krumplis tészta tepertővel, darált húsos rakott krumpli, slambuc bográcsban egyszerűen, krumpli tejszínes petrezselymes szószban, klasszikus paprikás krumpli, krumplipüré, rakott krumpli kolbásszal, burgonyával főtt mustáros csirkemáj, kolbászos tepsis krumpli, olasz rakott krumpli, rakott tócsni csirkével és spenóttal, kolbászos hasseback krumpli, zöldborsós rakott krumpli, rétegzett burgonyás pásztorpite, sajtos rakott krumpli zöldséggel, tepsis krumpli húsgolyókkal, burgonyás pite, krumplis pogácsa, pásztortarhonya, húsos krumpli gombával, cukkinis rakott krumpli, tárkonyos krumplileves csirkemellel.

A háromfős – Sós Dezső életműdíjas közétkeztetési mesterszakács, Proksza Péter és Gyenizse László alkotta zsűrinek – nem volt könnyű dolga, az ételek íze, illata és állaga mellett, az elkészítés módját és a tálalást is szigorúan pontozták. A verseny győztese a Vajdaságból érkezett Topolyai Mezőgazdasági Iskola és Diákotthon csapata lett, akik a földbe ásott tűz után maradt izzó hamuban helyezett cserépedényben főzték a csirkehússal gazdagított burgonyás ételüket.

A nap folyamán a gasztronómiai finomságok mellé kulturális élmények is párosultak, a tompai Kolo Tánccsoport, a Halasi Népdalkör, valamint a halasi Szilaj Citerazenekar és a Balotaszállási Citerazenekar szórakoztatta a főzőfesztivál résztvevőit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!