Redezvény

2023.10.09. 16:29

A valóság kicsinyített mása elevenedett meg a nyolcadik félegyházi makettkiállításon – galériával

Nyolcadik alkalommal rendezett látványmakettezéssel egybekötött kiállítást a Kiskunfélegyházi Makett Szakkör a hétvégén a Móra Ferenc Művelődési Központban.

Vajda Piroska

A tárlaton a makettezés széles spektrumát ismerhette meg a közönség

Fotó: Vajda Piroska

Katona István a szakkör vezetője érdeklődésünkre elmondta, a félegyházi klubtagok mellett az ország számos településéről érkeztek makettezők a félegyházi eseményre, így például Budapestről, Miskolcról, Mosonmagyaróvárról, Karcagról, Győrből, Martfűről és Hódmezővásárhelyről. Vendégkiállítóként érkeztek a szolnoki hagyományőrzők, akik kiállításukkal a szocializmus idejébe röpítették vissza a látogatókat. A makettezők számára is fontos egy-egy téma esetében a történelmi háttér, így a két csoport között a történelem iránti érdeklődést jelenti az összekötőkapcsot – fogalmazta meg a szakkör vezetője. 

A hétvégi tárlaton a makettezés széles spektrumát ismerhette meg a közönség. Láthattak harci járműveket, repülőgépeket, polgári járműveket, hajókat, különböző figurákat és vasútmodelleket. A bemutató különlegessége volt a papírból készült, Star Wars filmekből ismert hatalmas csillagromboló, ami teljesen házi tervezésű és készítésű. A szakkör vezetője szerint, ez a sci-fi makett országos, de még világ szinten is egyedülállónak számít. Katona István kiemelte azt a két templommakettet is, amelyet a félegyházi Szent István-templom káplánja, Marton Arnold atya készített. 

Újdonság volt a Lego kiállítás, amely Mosonmagyaróvárról érkezett Félegyházára. A kiállított darabok között több nagyon ritka készletet is láthattak az érdeklődők. Különleges színfoltja volt az eseménynek Vincze Ferenc, kecskeméti festőművész repülős témájú kiállítása.  

Katona Istvántól azt is meg tudtuk, hogy a Kiskunfélegyházi Makett Szakkör 1995-ben alakult, jelenleg tizenhárom aktív tagja van, akik rendszeresen találkoznak. Ilyenkor megbeszélik a szakmai újdonságokat, tapasztalatokat cserélnek. De eljárnak versenyekre is, ahol nagyon szép eredményeket érnek el. A szakkörnek négy mesterlevéllel rendelkező makettezője is van – mondta büszkén a szakkör vezetője, aki arról is beszámolt, hogy nem igazán van utánpótlás, a kiállításokat is azért szervezik, hogy kedvet csináljanak a fiataloknak ehhez a szép hobbihoz. Mindazonáltal ezek a kiállítások baráti találkozók is egyben, hiszen a makettezők összetartó közössége főként ilyen eseményeken tud találkozni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!