Katona József Könyvtár

2023.10.20. 09:57

A magyar és bolgár barátságot ünnepelték Kecskeméten – galériával

A Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület megünnepelte a Magyar-Bolgár Barátság Napját csütörtökön Kecskeméten, a Katona József Könyvtárban. A program részeként a közönség kisfilmet láthatott Vidák István és Nagy Mari nemezelő textilművészek bolgár tanulmányútjáról.

Sebestyén Hajnalka

A program részeként a közönség kisfilmet láthatott Vidák István és Nagy Mari nemezelő textilművészek bolgár tanulmányútjáról

Fotó: Sebestyén Hajnalka

A Hasonlóságok és különbségek című népművészeti estre nagy számban érkeztek érdeklődők. Berei Andrea, a Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület elnöke köszöntötte elsőként az egybegyűlteket, majd köszöntöt mondott dr. Bocskov Petrov Jordan, Bulgária magyarországi tiszteletbeli konzulja, a rendezvény védnöke. 

Köszönetét fejezte ki, amiért megünneplik a két nemzet barátságát. Felidézte Bulgária védőszentjének, Rilai Szent Jánosnak az életét. Október 19-én ünneplik emlékét Bulgáriában, és ez a dátum lett a magyar-bolgár barátság napja is. Hozzátette: nagy öröm a számára, hogy Vidák István és családja ápolja a bolgár néphagyományokat. Ő maga is segített nekik tovább erősíteni a bolgár kapcsolataikat. 

Az estet Szondi György, író, műfordító, bolgarista nyitotta meg. Kiemelte: sokan csak a magyar-lengyel barátságot emlegetik, ugyanakkor a magyar és bolgár nemzet is jó barát. Mindenkor egymás tisztelete és szeretete jellemezte a kapcsolatukat. 

Az est további részében Vidák István és Nagy Mari textilművészek kaptak főszerepet. Filmvetítés keretében idézték fel a bolgár tanulmányútjukat. A házaspár 1986-ban ismerkedett meg Szófiában, Rajkó Szevterszki bolgár történésszel és néprajzkutatóval. A közös érdeklődési körüknek köszönhetően hamar összebarátkoztak. Rajkó Szevterszki az 1950-es évek elején mindenhova elutazott, ahol a nemezkészítésnek még élt a hagyománya. Főként Koprivsticába, ahol alapos gyűjtést végzett. Kutatásaival és tanulmányaival nagyban hozzájárult ahhoz, hogy maguk a bolgár emberek is felfedezzék népművészetük ezen kincsét. 

A Kecskeméten élő és alkotó Vidák István és Nagy Mari hosszú időn át tanulmányozta a bolgár nemezelést. Ebből ízelítőt adtak az est folyamán is, számos nemeztakaró alkotásuk látható volt a falakon.


 


 


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!