Hagyomány

2023.09.24. 12:54

Szerb búcsút rendeztek Hercegszántón – galériával

A szerb hívők szombaton tartották a hagyományos búcsút.

Tölgyesi Gábor

A szertartás végén Ázár Pregrád, a horvátországi esperes és Jovan Bibič helyi parókus borral szentelte meg a búzából készült koljivot és az ünnepi kalácsot

Fotó: Tölgyesi Gábor

Szombat délelőtt liturgia volt a Szent Szűzanya születése ortodox templomban, ezt követően a hívők közös ünnepi ebéden vettek részt a művelődési házban. Délután 3 órakor kezdődött a templomban vecsenye, amelyen fellépett a zombori Szent György templom énekkara. A szertartás végén Ázár Pregrád, a horvátországi Ilok/Újlak/ település esperese és Jovan Bibič helyi parókus borral szentelte meg a búzából készült koljivot és az ünnepi kalácsot. Az idén Filákovity Radován és családja készíttette ezeket a finomságokat és kóstoltatták meg a jelenlévőkkel. A megvendégelés további része a klubházban zajlott. Az ünneplés a közművelődési intézményben folytatódott, ahol a Veseli Santovčani Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesület lépett fel. A színvonalas bemutatójuk után következett a búcsúi bál, ahol a talpalávalót a lórévi Selo együttes szolgáltatta. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!