Művészet és kreativitás

2023.09.05. 19:22

Opera-előadásra készülnek a kecskeméti Csiribiri Kölyökklub gyermekei – galériával

Művészet és kreativitás egy foglalkozáson belül – ezt nyújtja a szeptembertől induló Csiribiri Kölyökklub a kecskeméti gyermekek számára. Itt a kicsik lehetőséget kapnak arra, hogy kibontakoztassák a kreativitásukat a klasszikus zene és a művészeti alkotások terén egyaránt. A kölyökklub keretein belül működő kórus bérletes előadásokkal készül az idei évadban, valamint egy nagy projektet is meg szeretnének megvalósítani: gyermekoperával készülnek a nagyérdemű közönségnek.

Lizik-Varga Katalin

A zene és a kézművesség terén is kibontakozhatnak a gyerekek

Fotó: Lizik-Varga Katalin

A Csiribiri Kölyökklubot két pedagógus gyermekek iránt való szeretete hívta életre. Szűcs Magdaléna énektanár, karnagy, Rimóczi Renáta pedig gyógypedagógus. Ketten szeptembertől egy olyan közösséget koordinálnak majd szombatonként a Hunyadivárosi Közösségi Házban, ahol teret kaphatnak a klasszikus művészetek iránt érdeklődő gyermekek. 

– A klub több szempontból is egyedi. Itt a kórustagok ugyanis nem csak énekelni tanulnak majd, de a fellépő ruhájukat és a díszleteket is saját maguk készítik majd el. Természetesen a szülők is bekapcsolódnak majd az előkészületekbe, ezért reméljük, hogy igazi családias hangulat jellemzi majd a találkozásainkat – mondta Magdaléna. Kiemelte, hogy a gyerekek zenei nevelésében Kodály Zoltán szavai segítik, miszerint a közös éneklésnek nagy nevelő ereje van. Hozzátette: tulajdonképpen egy mini társadalmat képez egy énekkar, ami iszonyatosan jó hatással van a gyerekekre és egyébként a felnőttekre is. 

– A foglalkozásokra minden énekelni vágyó gyermeket szeretettel várnak, bárki jöhet, aki szeretne csatlakozni 

– tette hozzá a karvezető. Mint mondta, a legfontosabb, hogy a jelentkező szeressen énekelni, a többit pedig megtanulják közösen. 

– Kodály Zoltán azt is mondta, hogy mindenki tud énekelni, sőt mindenkit meg lehet tanítani énekelni – én ebben hiszek – hangsúlyozta a karnagy, aki elmesélte, hogy volt már olyan tanítványa, aki úgy dörmögött, mint egy maci, és pár hónap alatt előjött belőle a gyönyörű énekhang.  Mint mondta, a kölyökklubba jelentkezők először egy meghallgatáson vesznek részt, ahol a pedagógusok megismerik a képességeiket. Ezután jön a közös éneklés. Szerinte a kis kórusban egymást inspirálják gyerekek, ezért működik jól, és ezért olyan jó a hangulat is. Az énekkarban a kisiskolás korosztályú gyermekekre építenek. Már most tele vannak ötletekkel. 

Idén mindenképpen szeretnének elindítani egy bérletes sorozatot, ami 3 részből fog állni. Ezen belül egy jótékonysági karácsonyi koncertet is szerveznek, melynek a bevételéből „örök gyerekeket”, vagyis sérült felnőtteket támogatnak majd. Ezen kívül több fellépést is terveznek mesezenékkel. 

Egy nagy projektbe is belevágnak, ugyanis a terveik szerint az évad végére egy gyerekoperát hoznak létre. A díszleteket és a jelmezeket a gyerekek saját maguk készítik majd el a kölyökklub foglalkozásain.  Már most is sok felkérésük van, melyeknek igyekeznek eleget tenni, de a legfontosabb szerintük mégis a közös éneklés, az élmény és az alkotás öröme. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!