Ballószög

2023.09.26. 06:50

Az egyházi alkotások mellett a vadászati és tájképei is népszerűek Ambrus Lajosnak

Ambrus Lajos ballószögi festőművész neve hallatán sokaknak elsősorban a vadászati és mediterrán hangulatú képek jutnak elsőre eszébe. Nem sokan tudják, de munkásságának meghatározó pillérei az egyházi vonatkozású alkotások. Ezek jelentős része azonban csak kis közösségek számára látható. A közelmúltban Magyar Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett alkotóművészt arra kértük, tekintsen velünk vissza több évtizedes pályafutására.

Sebestyén Hajnalka

Ambrus Lajos

Fotó: Kapott fotó

– Mit jelent az Ön számára az állami kitüntetés? 

– Az elmúlt esztendőben töltöttem be a 70. életévemet. Úgy érzem a Magyar Ezüst Érdemkereszt megkoronázta eddigi pályafutásomat, elismerték a képzőművészet területén folytatott több évtizedes, sokoldalú alkotómunkámat. Azt az üzenetet hordozza számomra: jól teljesítettem, és arra ösztönöz, arra motivál, folytassam. Sosem voltam az, aki világgá kürtöl minden sikert, sokkal inkább az a csendesen dolgozó voltam. Most ez azonban nagy büszkeséggel tölt el.

– Várható újabb kiállítása?

– Egyelőre nem. Vallom, hogy elég ötévente megmutatni, mire jutottam. Legutóbb ez év elején volt kiállításom, és úgy tervezem, majd öt év múlva járulok egyéni tárlattal újra a közönség elé. Csoportos kiállításokon azonban részt veszek.

– A munkássága során számos nívós kitüntetést vehetett már át. Most a legrangosabb országos kitüntetés jó alkalom arra, hogy számot vessen eddig munkásságával. Hogyan indult a festői pályája?

– Már általános iskolásként felfigyeltek rám, sok versenyen indultam. Később az idősebb Goór Imre legfiatalabb tanítványa voltam. A középiskolában azonban a művészet egy másik ága felé fordultam, a zene irányába. Basszus gitárosként saját zenekarom is volt, a Neptunusz zenekar, akikkel sokáig együtt játszottam is. A MÁV klubban és az Aranyhomok teraszán éveken át rendszeresen felléptünk. 1973-ban felhagytam a zenéléssel, a családos ember lettem. A zene helyett a festészet került előtérbe, a Tanítóképző rajzszakán Szappanos Istvánnál tanultam. Elvégeztem a zebegényi szabadiskolát is, ahol rengeteget fejlődtem.

– Volt közben civil szakmája is?

– Természetesen, a honvéd kórház Rovki részén dolgoztam. Részese voltam az űrhajózási kutatási munkának. Kapcsolatban álltam Farkas Bertalanékkal is. Nagy hasznát vettem a munkám során, hogy jól ismertem az anatómiát és jól le is tudtam rajzolni. 

– Melyek voltak a meghatározó állomásai művészeti munkásságának?

– Az egyházi vonalat az elején kiemelném. A murális festészet keretében elsajátítottam a secco technikát. Nagyon megszerettem, első secco munkám a ballószögi katolikus templom oltára és freskói voltak a kilencvenes évek közepén. Hozzátartozik a történethez, hogy 1992-ben Izraelben jártam, ahol érzelmileg nagy hatással volt rám a zsidó kultúra, az ott látott egyházi alkotások. Ekkor kezdődött el bennem érlelődni, az egyházi kultúra iránti szeretet. Később szülővárosomban, Nagykőrösön a Toldi iskolában is készítettem egyházi alkotásokat. Kecskeméten a nagy piaccsarnokban festettem meg a nagyméretű Barackos Madonnát. S ami még nagyon jelentős számomra, hogy a solti fegyház intézet kérésére megalkottam a Szent Gellért kápolna seccóit.

– Az egyházi téma mellett a tájképeiről is ismert. Szereti ezt a műfajt?

– Nagyon kedvelem. Sokat utaztam életem során, szeretem ezen emlékeimet vászonra önteni. Különösen a horvát tengerpart ihletett meg az évek alatt. Az akvarell csodálatos technika ehhez. Száz százalékos textilre dolgozom, így a festményeim évek múltán sem fakulnak meg.

– Vadászat is sokszor megihlette. Honnan ered ez iránti rajongása?

– Volt egy barátom, aki meghívott a kilencvenes években Afrikába, Namíbiába, ahol közvetlenül részese lehettem a vadonnak. Emellett itthon vadászok is. 

– Munkásságának szintén jelentős állomása a saját alkotótábora. Mesélne erről?

– 1998-2002. között Ballószög alpolgármestereként indítottam útjára a Ballószögi Alkotótábort, melyet ma már Felsőlajoson tartok meg, idén már 24. alkalommal jöttünk össze barátaimmal. A közel negyedévszázad alatt a magyarokon túl 28 külföldi művészt fogadtam, köztük több osztrák, német, lengyel, erdélyi és olasz alkotót. Húgom révén, különösen az olaszokkal tartok fenn nagyon jó kapcsolatot, gyakran látogatjuk meg egymást.

– Milyen állomását emelné még ki munkásságának?

– 21 éven át voltam a Hírös Hét Fesztiválon belül a Kistérségi kiállítás látványtervezője, 20023-04-ben az Utazás Kiállításon Kecskemét standot én terveztem meg. Nem utolsó sorban 15 éve vagyok a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületében a megyei választmány tagja, ennek keretében segítem az itt élő művészek tagfelvételét. 

– Jelenleg min dolgozik?

– Aktívan festek és tanítok. Több tanítványom is van Ballószögben és Helvécián. Művészeti középiskolába és egyetemi képzésre egyaránt sokakat sikeresen felkészítettem már. Szívesen adom át tudásom a mai fiatalságnak. Emellett művészeti vezetője vagyok az Itt vagyunk! Támogatunk! Egyesületnek, akikkel közösen folyamatosan szervezünk egyéni és csoportos kiállításokat, elsősorban Kecskeméten, és környékén. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!