Tárlat

2023.08.24. 20:12

Népszerű a kislányok körében a császártöltési babakiállítás

Közel negyed évszázada gyűjti a császártöltési Gatter Istvánné a babákat. A nyáron úgy döntött, hogy ezeket a szebbnél szebb gyermekjátékokat egy kiállításon mutatja be.

Barta Zsolt

A kisgyermekes családok kedvelik a kiállítást

Fotó: Barta Zsolt

Gatter Istvánné még a nővére biztatására közösen kezdte el a babák gyűjtését. Egy kisebb épületben helyezték el otthon, de amikor tatarozni kezdték, akkor bedőlt a közepe, így a babák fedél nélkül maradtak. A gyűjtemény tagjainak azonban otthon nem volt hely. Azt meg nem akarta, hogy tönkre menjenek a gyermekjátékok, így Takácsné Stalter Judit polgármesterhez fordult, aki rögtön felkarolta az ötletet, hogy az egyik önkormányzati épületben helyezzék el őket.

Összesen 174 babának jutott új otthon egy szépen kialakított kiállítóhelyen, szemben a könyvtárral, nem messze a falu központjától. 

Jó pár darab még otthon maradt, ugyanis Gatter Istvánné nem találta olyan szépnek azokat, hogy bemutassa őket.

Gatter Istvánné több mint két évtizedes gyűjteményét mutatta be
Fotó: Barta Zsolt

Hogy mi volt a belső késztetés, amely miatt gyűjtővé vált? Mint mondta, sokan voltak testvérek és nem volt sok gyermekjátéka annak idején. Talán idősebb korában pótolta ezt a hiányt. Hogy milyen szempontok alapján gyűjt? Ami éppen megtetszett neki, azt vásárolta, rendelte meg az évek során. Hat évvel ezelőtt már volt egy kiállítása, de most addig maradnak a babák, ameddig szüksége van a tárlatra a falunak. 

A bemutató létrehozásában sokan segítettek a faluban, köztük a kultúrház munkatársa, óvónők és festők is. A megnyitó előtt azonban a babákat fel kellett készíteni arra, hogy bemutassák őket. Így a hajukat meg kellett fésülni, a cipőjüket be kellett kötni, a ruhájukat ki kellett mosni. A babák elhelyezésére szolgáló tartókat is támogatók készítették el. Eddig sok kisgyermekes család látta a kiállítást, a lányok odavannak a babákért – mondta Gatter Istvánné.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!