Mesznéder Klára

2023.08.05. 15:36

A kecskeméti helytörténész szerint fontos megemlékezni az elődeinkről

Történelmünk, múltunk megismerése nagyon fontos, hiszen az előző nemzedékek életéből sokat tanulhatunk. Némelyek szerint az elődökre való emlékezés egyenesen kötelességünk.  Mesznéder Klára, az izsáki születésű, ám Kecskeméten élő helytörténész szerint is valóban fontos elmesélni a régmúlt történéseit a fiatal generációnak, hogy azok ne vesszenek feledésbe.

Lizik-Varga Katalin

Mesznéder Klára helytörténész

Fotó: Lizik-Varga Katalin

Nem meglepő, hogy a kecskeméti helytörténésszel a Katona József Könyvtár helytörténeti gyűjteményének az ölelésében beszélgettünk, ugyanis Mesznéder Klára ideje nagy részét ma is a könyvek világában szereti tölteni. Közel 25 éve kezdte el kutatásait, melyek nyomán az utóbbi években több kötetet is megjelentetett. 

Legutóbb Mátyási József életútjával foglalkozott, kutatásait pedig egy emlékkönyvben összegezte, melyben az izsáki születésű reformkori költő munkásságát mutatja be az olvasóknak. 

Az egykor tanárként dolgozó Mesznéder Klára nyugdíjba vonulása után kezdett el komolyabban foglalkozni helytörténeti kutatással. Először családi vonatkozásokat keresett és jegyzett fel magának, később pedig úgy érezte, hogy vannak olyan méltatlanul elfeledett személyek, mint például Mátyási József is, akikről sajnos keveset tudnak az emberek, pedig mint mondta, érdemes megismerni a történetüket és a munkásságukat, mert sok mindent tanulhatunk ma is tőlük. 

– Először a gyermekkoromban hallott történetek, anekdoták ihlettek meg – mondta a helytörténész. – Anyám bögrecsárdát működtetett, ahol bort árult és ebbe a bögrecsárdába nagyon sokféle ember járt, még nők is – mesélte. Ahogy pedig az lenni szokott, a vendégek borivás közben sokat beszélgettek, ő pedig gyermekként a közelben játszva, hallotta, amik ott elhangzottak. 

Beszéltek a török világról, hogy Izsákról is vittek el gyerekeket a törökök, és volt szó arról is, hogy mi történt a háború után 

– tette hozzá a helytörténész. 

Felnőttként is ott csengett a fülében a sok történet, aztán egyszer csak úgy döntött, hogy fellapozza a levéltárakban és a könyvtárakban található dokumentumokat is, hogy egy egész és valódi képet kapjon arról a korról, amiről eddig csak történeteket hallott. Így jött a gondolat később, hogy kordokumentumok alapján megismeri, majd megismerteti az olvasókkal Mátyási József életét és költészetét.  

A kötetben olvashatunk Mátyási József munkásságáról, sőt a jogász-költő nevéhez fűződő megemlékezésekről is találunk beszámolókat. Az irodalomkedvelők pedig Mátyásitól és a tisztelőitől is olvashatnak verseket a könyvben. 

A kiadványt a Katona József Könyvtárban is ki lehet kölcsönözni, valamint Izsákon meg is vásárolható. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!