Mayossa Hagyományőrző Egyesület

2023.07.24. 19:34

Követendő példa lehet a fiatalok számára a majsai táncos házaspár – galériával

Rendhagyó filmbemutató helyszíne volt múlt pénteken a Mayossa Hagyományőrző Egyesület táncosainak próbaterme. A helyszínválasztás tudatos volt, hiszen a néptánc központi szerepet kapott a helyi gimnazisták által készített portréinterjúban.

Tapodi Kálmán

A Mayossa Hagyományőrző Egyesület táncosainak próbatermében vetítettek.

Fotó: Tapodi Kálmán

A történet főszereplője Váradi Dániel és felesége Váradiné Lódri Katalin, akik élete negyedszázada kötődik a néptánchoz, ami magánéletüket is meghatározza, hiszen már tizenhat éve alkotnak egy párt. Házasságuk gyümölcse, Zita lányuk is feltűnik a Kaláris fényében...! című kisfilmben, amely hamarosan egy filmfesztiválon is szerepel.

Gyöngyösi Tibor, a majsai Tomori Pál Katolikus Gimnázium, Technikum és Kollégium mozgóképkultúra és médiaismeret tanára beszélt mindezekről a filmbemutató kapcsán. Az alkotással beneveztek a Néprajzi Múzeum által meghirdetett Nemzetközi Népismereti Filmszemlére és a majsai fiatalok alkotását is vetíteni fogják a kalotaszegi Sztánán, az augusztus utolsó hétvégéjén sorra kerülő szemlén. A Néprajzi Múzeum idén márciusban vette át a filmszemle rendezési jogát a Dr. Kós Károly Néprajztudós Alapítványtól, amely 2014-ben indította el a filmes megmérettetést. A filmszemlét ifj. Kós Károly (1919-1986) néprajztudós születési helyén tartják.

– Nagy öröm ez az alkotók számára, hiszen előzsűrizések után lehetett csak eljutni a filmszemlére. Büszkeség mindez számunkra, hiszen ez az első alkalom, hogy külföldön is bemutatkozhatnak középiskolánk médiás diákjai. A filmünket elsősorban a fiatal mayossásoknak ajánljuk, mert követendő lehet valamennyiük számára a házaspár példája – fogalmazott Gyöngyösi Tibor, akinek erős a kötődése a Mayossa Táncegyütteshez, aminek első elnöke, és alapító tagja volt feleségével, Gabriellával együtt 1995-ben. 

A filmvetítést követően Patyi Zoltán, a majsai táncosok első szakmai oktatója idézte az együtt töltött, felejthetetlen éveket. A Mayossa patrónusa volt a kezdetektől Kiss Károly, a város első polgármestere is, aki sokat munkálkodott a majsai tánccsoport létrejöttéért. Mint a volt városvezető elmondta: idővel remek kapcsolatot alakított ki az erdélyi és vajdasági testvértelepülések, Gyergyószentmiklós és Topolya kiváló táncegyütteseivel. A Mayossa táncosainak munkássága azóta bekerült a megyei értéktárba és megkapták a Bács-Kiskun kultúrdíját is. 

A premiert követően Rávai Mónika, a város alpolgármestere mondott köszönetet az alkotóknak a filmért és kívánt számukra sikeres folytatást. A majsai táncosok és a Váradi házaspár hagyományőrző szerepvállalását méltatta a Halas Táncegyüttes vezetője Cornea Zsolt is, hiszen Dániel és Katalin tíz éve a kiskunhalasi együttes tagjai. Mint a filmből kiderült: a házaspár kapcsolata a Mayossában kezdődött és a tudásukat manapság gyakran átadják a fiataloknak. Városi rendezvényeken is felelevenítik a népszokásokat, Katika pedig tanítónőként a munkahelyén, a majsai Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Óvodában oktatja a néptánc alapjait. Hogy a Váradi családban lesz mindennek folytatása, arra garancia Zitus lányuk, akinek nyakában már ott csillog a film címében is szereplő gyöngysor, azaz a kaláris.

Az esztendő végén ismét lesz Mayossa táncgála

A Mayossa életében nemrégiben új fejezet kezdődött, a 22 éves Kuklis Enikő vette az egyesület irányítását, és mint elhangzott, abban reménykednek, hogy az átmeneti megtorpanást követően, ismét régi fényében tündökölthet a táncegyüttes. Mindennek mérföldköve a most bemutatott kisfilm és azt is bejelentették a filmbemutatón, hogy év végén ismét lesz Mayossa-táncgála. A Kaláris fényében...! című portréfilm alkotói: Domonyi Mira szerkesztő-riporter, Bőcze Adrienn gyártásvezető, Palkó Patrik operatőr, drón-operatőr, Marton Áron rendező, operatőr, vágó. A filmprojekt mentora: Gyöngyösi Tibor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!