Kecskemét

2023.06.14. 18:22

Bozsó János festőművész alkotásait mutatják be nyáron Gyulán

A kecskeméti Bozsó Gyűjtemény vendégkiállítása érkezik csütörtökön a nyári főszezonra a gyulai Kohán Képtárba. A galéria folytatja azt a hagyományt, amelyben kiemelkedő gyűjteményeket mutat be a turisztikailag legfrekventáltabb időszakban - közölte a kiállítóhelyet működtető Erkel Ferenc NKft.

Tapodi Kálmán

Fotó: shutterstock.com/illusztráció

Bozsó János (1922-1998) Munkácsy-díjas festőművész, múzeumalapító 28 alkotásából nyílik csütörtökön kiállítás a Békés vármegyei fürdővárosban, emellett a képzőművész gyűjteményi hagyatékából egy főúri ülőbútor és egy parasztbútor is érkezik Gyulára.  A főúri ülőgarnitúra különlegességét az adja, hogy Ferenczy Ida hagyatékából származik; Ferenczy Ida pedig annak az Erzsébet királynénak volt a bizalmasa és felolvasónője, akiről a gyulai Almásy-kastélyban szeptember végéig tekinthető meg a Gödöllői Királyi Kastéllyal közösen létrehozott Sissi-kiállítás – írták a távirati irodához eljuttatott közleményben.

Bozsó János a népművészeti tárgyak gyűjtőjeként fordult az alföldi festészet felé, amely kolorisztikus irányzatának volt elismert képviselője. A piacokon talált népművészeti, néprajzi tárgyakról festett csendéleteket, így próbálta megmenteni a tárgyak motívumkincseit. Érdeklődése a külföldi műtárgykereskedők megjelenését követően fordult gyűjtésbe; meggyőződése volt, hogy ezeket a tárgyakat itthon kell tartani. Idővel aztán iparművészeti tárgyakat is elkezdett gyűjteni.Az 1979-ben megnyílt Bozsó Gyűjtemény nemcsak a három évvel korábban Kecskemét városnak ajándékozott alkotásait tartalmazza, a festőművész néprajzi és iparművészeti gyűjteménye is gazdagítja.
A kiállítás szeptember 3-ig tekinthető meg a gyulai Kohán Képtárban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!