Elismerés

2023.05.15. 13:45

Negyvenhárom éve tölt be meghatározó szerepet Kalocsa életében a Piros Rózsa Táncegyüttes – galériával

A Kalocsai Piros Rózsa Táncegyüttes az ország hagyományőrző egyesületei közül elsőként vívta ki az ötszörös kiváló minősítést, melynek elismeréseként a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség Muharay-díjjal jutalmazta. Az együttes a Kalocsai Tomori Pál Városi Könyvtár szervezésében megtartott Kalocsai Kincsesláda sorozat záróeseményeként, múlt csütörtökön a Kalocsai Színházban mutatkozott be. A programot a Kalocsai Mezei Virágok Népdalkör ez alkalomra összeállított népdalcsokra színesítette.

Zsiga Ferenc

A mintegy másfél órás, erős tapssal elismert bemutatkozás a résztvevők közös táncával zárult

Fotó: Zsiga Ferenc

Az eseménynek a mintegy 250 fő befogadására alkalmas Kalocsai Színház adott helyet. Szükség is volt a korábbi helyszíneknél nagyobb teremre, mert a barátokon, ismerősökön, pártolókon kívül mások is kíváncsiak voltak a város népművészeti és kulturális életében 43 éve meghatározó szerepet betöltő, egyesületi formában működő táncegyüttes múltjára és jelenére.

Az együttes tagjait és a közönséget Csikós Mariann, a városi könyvtár vezetője köszöntötte, majd a Mezei Virágok Népdalkör mások mellett, népies kétértelműséggel átszőtt dallal mosolyogtatta meg a közönséget. 

Az egyesület, illetve a tánccsoport bemutatására Kákonyi István vállalkozott, aki a képekkel gazdagon illusztrált prezentációja elején a Piros Rózsa Táncegyüttes Egyesület elnöksége és a tánccsoport tagjai nevében köszöntötte a közönséget. 

– A Piros Rózsa Táncegyüttes 1980-ban alakult a Kalocsai Háziipari Szövetkezet együtteseként a szövetkezet táncolni, dalolni szerető dolgozóiból. 

Már a megalakulás évében Tóth Feri bácsi párnatáncával Jugoszláviában vendégszerepelt együttesünk. A tánccsoport vezetője Bolvári Lajosné Marika volt, akit Szalontai Istvánné Juci néni követett. A csoport ebben az időben csak női tagokból állt és lakodalmi szokásokat mutatott be. 1983-ban Mezőkövesden hagyományőrző ezüstminősítést szereztünk és műsorunkat a zsűri nívódíjjal jutalmazta. Tóth Ferenc koreográfiáival sikert sikerre halmozott együttesünk, amit hazai és külföldi meghívások sora követett. A szövetkezet együtteseként nívódíjjal és háromszoros hagyományőrző arany minősítéssel díjazta szorgalmas, kitartó munkánkat a szakma. 1986-tól kezdődően tánccsoportunkban már férfiak is szerepeltek – idézte fel az alakulás óta eltelt hat év történéseit Kákonyi István, az egyesület alelnöke, aki áttért a rendszerváltozás követő évekre is. 

Mint elhangzott: „A csodálatos évek és sikerek után igen nagy törést okozott a rendszerváltás, mely az üzemek, vállalatok, szövetkezetek megszüntetését, felszámolását eredményezte. Ez a mi fenntartónkat sem kerülte el. 1990-ben döntenünk kellett, hogy megszűnjünk mi is, vagy valami megoldást találunk a megújulásra és a folytatásra. Ekkor Fekete Ferenc vezetésével egyesületté alakultunk, és igen nehéz körülmények között folytattuk a papucsok és csizmák koptatását.”

A nehézségek ellenére, még ebben az esztendőben Csehszlovákiában, Straznicén vettek részt egy nemzetközi fesztiválon. 1991-ben az együttes Kákonyi Lászlót választotta elnöknek, aki Kovács János elnökhelyettessel együtt igyekezett biztosítani a működés feltételeit. Tóth Feri bácsi 1996-ban Asszonyfarsang, 1998-ban Lakodalom előtti szokások című koreográfiáival kiváló minősítést szerzett az együttes. „Sajnos az 1998-as minősítőn Tóth Feri bácsi már nem tarthatott velünk, mert 1998. március 20-án elragadta tőlünk a szörnyű betegség” – emlékezett vissza Kákonyi István, aki a prezentáció további részében az új koreográfusokról, Kishegyi Simonról és feleségéről, Ildikóról, valamint a 2000-ben Szent Mihálytól Dömötörig, 2002-ben Kalocsai lakodalmas, 2004-ben Fonóház című koreográfiáikkal színpadra vitt produkciók sikeréről beszélt. 

Az új, azóta is regnáló vezetésről szólva kiderült, hogy 2010 tavaszán, közel 20 év után Kákonyi László elnök leköszönt. 

Azóta az elnöki tisztséget dr. Kálóczi Norbert tölti be, kezdetben Molnár Andrea és Kovács János, jelenleg Sánta Eliza és Kákonyi István alelnökök segítik a munkáját. 2012 őszétől Illésné Koszta Krisztina és Illés Zoltán művészeti vezetése, és kiváló szakmai tudása mellett folytatják tevékenységüket. 2013-ban, a Hordósirató című koreográfiájuk elismeréseként 9. alkalommal is kiválóra minősítették az együttest. A még évszámokban, elismerésekben bővelkedő beszámolót az alelnök azzal zárta, hogy Kalocsán legközelebb május 28-án, a Pünkösdi Népművészeti Fesztiválon állnak színpadra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!