Megmérettetés

2023.05.11. 20:29

Arattak a jánoshalmiak a tankerületi népdaléneklési versenyen – galériával, videóval

A Szalkszentmártoni Petőfi Sándor Általános Iskola rendezte meg az idei tanévben a Kiskőrösi Tankerületi Központ népdaléneklési versenyét, immáron harmadik alkalommal. A vetélkedőnek szerdán a szalkszentmártoni művelődési ház adott otthont, ahol a kunszentmiklósi, a kiskőrösi, a kiskunhalasi és a jánoshalmi járás tíz iskolájának növendékei adtak számot felkészültségükről és tudásukról.

Gulyás Sándor

Tíz iskola tanulói adtak számot népdaléneklésből Szalkszentmártonban

Fotó: Gulyás Sándor

A vendégeket és a versenyzőket Törökné Novadovszki Nelli, a Szalkszentmártoni Petőfi Sándor Általános Iskola intézményvezetője köszöntötte. A közös éneklést Patocskainé Vízvári Klára énektanár vezette. A tankerületi népdaléneklési versenyen két kategóriában, szóló és énekegyüttes és két korcsoportban csillogtathatták meg tudásukat. A szakmai zsűri tagjai voltak dr. Géczyné Pethes Eleonóra ének-zene és szolfézs tanár Bajáról, Rácz Gabriella szolfézs és hegedűtanár Makóról. A zsűrielnöki tisztet a kecskeméti Wamzer Gabriella okleveles ének-zene tanár töltötte be. Mindhárman a Szegedi Pedagógiai Oktatási Központ szaktanácsadói.

– A verseny pedagógiai célja a tehetséggondozás, a gyermekek zenei érdeklődésének felkeltése, a magyar népi kultúra, néphagyományok megismertetése, a népdaléneklés elterjesztése, a kodályi és bartóki hagyományok ápolása, az önálló és csoportos előadásmód fejlesztése, az iskolák közötti kapcsolatok ápolása – emelte ki Wamzer Gabriella, a zsűri elnöke.

A tanulók korosztályuknak megfelelő dalcsokrokat adtak elő. 

A zsűri tagjai négy fő szempont alapján – a dalcsokor összeállítása, a tiszta intonáció, a tájegység stílusának megfelelő előadásmód és a megfelelő hangerő használata, tempótartás – rangsorolta a produkciókat.

– Öröm volt a mosolygós, határozott megjelenésű népdaléneklő gyerekeket látni. Egyikük-másikuk olyan magabiztos kiállással adta elő népdalcsokrát, hogy teljesen magával tudta ragadni a hallgatóságot. Jó úton járnak a gyerekek, a pedagógusok és a szülők, mert a jó zenét megismertetik a környezetükkel és ezzel ösztönzik is őket a dalolásra – fogalmazott a zsűri elnöke.

A szakemberek hangsúlyozták, hogy az éneklés azért is fontos, mert kaput nyit önmagunk, a világ megismerése felé, valamint más emberek, világok felfedezésére. Külön köszönet jár a rendező intézménynek, és a kiskőrösi tankerületnek, akik kiemelkedő munkát végeznek az értékmegőrzés és a hagyományok ápolása területén.

Alsó tagozat szóló kategóriájában Buzder Ádám (Jánoshalmi Hunyadi János Általános Iskola), míg a felsősöknél Lengyel Anna (Jánoshalmi Hunyadi János Általános Iskola) bizonyult a legjobbnak. Az alsó tagozatok kiscsoportjainál a Hunyadis kislegények énekegyüttes (Jánoshalmi Hunyadi János Általános Iskola), a felső tagozatosoknál a Hunyadis pacsirták énekegyüttes (Jánoshalmi Hunyadi János Általános Iskola) állhatott fel a képzeletbeli dobogó legfelső fokára. A verseny résztvevőit oklevéllel, könyvekkel és ajándéktárgyakkal jutalmazták a szervezők.

Részletes eredmények

Alsó tagozat – szóló kategória: 1. Buzder Ádám (Jánoshalmi Hunyadi János Általános Iskola), 2. Baumgartner Zsolt (Kiskunhalasi Fazekas Mihály Általános Iskola), Pivarcsi Lilla (Kiskőrösi Bem József Általános Iskola Csengődi Általános iskolája), 3. Tóth Gréta (Izsáki Táncsics Mihály Általános Iskola), Juhász Benedek (Jánoshalmi Hunyadi János Általános Iskola).

Alsó tagozat – énekegyüttes: 1. Hunyadis kislegények énekegyüttes (Jánoshalmi Hunyadi János Általános Iskola), 2. a Kiskőrösi Bem József Általános Iskola Csengődi Általános iskolája énekegyüttese, 3. a Kiskunhalasi Fazekas Mihály Általános Iskola énekegyüttese.

Felső tagozat – szóló kategória: 1. Lengyel Anna (Jánoshalmi Hunyadi János Általános Iskola), 2. Fehérvári Dorina (Kiskunhalasi Fazekas Mihály Általános Iskola), 3. Cserháti Máté (Apostagi Nagy Lajos Általános Iskola).

Felső tagozat – kiscsoport: 1. Hunyadis pacsirták énekegyüttes (Jánoshalmi Hunyadi János Általános Iskola), 2. Szalki Aprósergők énekegyüttes (Szalkszentmártoni Petőfi Sándor Általános Iskola), 3. a Kiskunhalasi Fazekas Mihály Általános Iskola énekegyüttese.

Különdíjat kapott az alapfokú művészeti iskolások versenyében Ambrus Abigél és Draskóczi Mia. Felkészítő tanár Draskóczi Balázs (Kunszentmiklósi Szappanos Lukács Alapfokú Művészeti Iskola).

A díjazottak felkészítő tanárai: Patocskainé Vízvári Klára (Jánoshalmi Hunyadi János Általános Iskola), Horváth Márta (Kiskunhalasi Fazekas Mihály Általános Iskola), Rákócziné Szakál Katalin (Kiskőrösi Bem József Általános Iskola Csengődi Általános iskolája), Földváryné Tünde (Izsáki Táncsics Mihály Általános Iskola), Babenyecz-Derecskey Mónika (Apostagi Nagy Lajos Általános Iskola), Törökné Novadovszki Nelli (Szalkszentmártoni Petőfi Sándor Általános Iskola).

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!