Húsvét

2023.04.09. 12:32

Vigília szertartással kezdődött a katolikus egyház legnagyobb ünnepe Halason is – galériával

Húsvét ünnepének előestéjén, nagyszombaton a mise tűzszenteléssel kezdődött a kiskunhalasi Szent Péter és Pál apostolok templomában is, ahol Seffer Attila plébános megáldotta a húsvéti gyertyát, amellyel bevitték a fényt a templomba. Jelképezve, hogy elérkeztünk húsvét nagy ünnepéhez, amelyben a sötétségből kivezető fény a gyász csendjét, a remény és az öröm fényességévé változtatja.

Pozsgai Ákos

A vigília szertartása négy részből áll

Fotó: Pozsgai Ákos

Nagyszombaton a vigília szertartása négy részből állt, a fény- és az igeliturgiából, a vízszentelésből és az áldozati liturgiából. A húsvéti vigília sötétben kezdődött, abban a sötétben, amely a világra borult Krisztus halála után. A tűzszentelés során egyedül a parázsló szén világított, s az arról vett tűzzel gyújtotta meg a pap a húsvéti gyertyát, amelynek fénye Jézus Krisztus feltámadását jelezte. Az ünnepi liturgia keretében a jelenlévő hívek megújították keresztségi fogadalmaikat. A mise végén feltámadási körmenettel szoktak ünnepelni a hívek, a szertartásnak ez a része Kiskunhalason elmaradt a zord időjárás miatt.

A húsvéti ünnepkör középpontja húsvétvasárnap, Jézus feltámadásának főünnepe, a legnagyobb keresztény ünnep. Ezen a napon a jellegzetes ételeket, a húsvéti sonkát, kalácsot, tojást, sőt még a bort is a katolikus hívők szentelni visznek a templomba.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!