Kecskemét

2024.05.22. 12:44

Az igényes, világos szép beszédre ösztönöz a verseny

A napokban tartották meg az „Édes anyanyelv” nyelvműveltségi verseny vármegyei döntőjét a Kecskeméti Corvin Kertvárosi Általános Iskolában. A megmérettetésen változatos, érdekes feladatokkal vizsgáztatták a versenyzők szókincsét, kedvező alkalmat adva a kreatív nyelvhasználatra.

Sebestyén Hajnalka

A verseny szervezője, Kulcsár Marianna magyar nyelv és irodalom tanár, drámatanár elmondta: az Oktatási Hivatal felkérésére 2020-ban egy Bács-Kiskun vármegyére kiterjedő hiánypótló anyanyelvi verseny indult útjára. A megmérettetés a vármegye általános iskolás felső tagozatos diákjai között zajlott két kategóriában, az 5-6. osztályos és a 7-8. osztályosokéban. A versenyt három éve folyamatosan megrendezik, melynek célja az anyanyelv megszerettetése, a szókincs helyes használatára, az igényes, világos, szabatos beszédre és fogalmazásra nevelés. 

iskola, verseny, anyanyelv
„Édes anyanyelv” nyelvműveltségi verseny vármegyei döntője a Kecskeméti Corvin Kertvárosi Általános Iskolában.
Fotó: Kertvárosi iskola

Kulcsár Marianna hangsúlyozta: „Nem az iskolai tananyagot kérik számon. Az a fontos, hogy nyelvi játékokkal nyelvünk finomságaira hívják fel a figyelmet. Változatos, érdekes feladatokkal vizsgáztatják a versenyzők szókincsét, kedvező alkalmat adva a kreatív nyelvhasználatra, s a nyelvrontás terén segítik nekik felismerni a sajtóban, rádióban, televízióban felbukkanó nyelvi hibákat. A résztvevők megtanulják helyettesíteni az idegen szavakat, szebb kifejezésre cserélni a mintát adó felnőttek terpeszkedő kifejezéseit. Megismertetik a rokon értelmű szavak hangulatát, stílusértékét. Szólások, közmondások ismeretét és használatát is igyekeznek fejleszteni. A verseny egyben alkalmat teremt a pedagógusok, érdeklődők szakmai tapasztalatcseréjére is.”

Az idei elődöntőben 29 iskola 360 versenyzője vett részt. A vármegyei döntőbe 11 iskola 38 versenyzője került be. A következő eredmények születtek: 

5-6. osztály: 1. Mezei Mira (Petőfi Sándor Katolikus Általános Iskola, Kecskemét, felkészítő: Oravecz Márta), 2. Horváth Ákos (Petőfi Sándor Katolikus Általános Iskola, Kecskemét, felkészítő: Oravecz Márta), 3. Német Lili (Kecskeméti Corvin Kertvárosi Általános Iskola, felkészítő: Cser Gabriella).

7-8. osztály: 1. Tátrai Kornél (Kecskeméti Református Általános Iskola, felkészítő: Szondiné Asztalos Éva), 2. Berbekár Johanna (Kecskeméti Katona József Gimnázium, felkészítő: Földváriné Csuti Orsolya), 3. Csikai Zsófia (Petőfi Sándor Katolikus Általános Iskola, Kecskemét, felkészítő: Oravecz Márta)

A versenyt a következő tanévben is megrendezik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!