Évforduló

2023.03.07. 20:24

Kodály Zoltánra emlékeztek Kecskeméten – galériával

Kodály Zoltán halálának 56. évfordulója alkalmából megemlékezést és koszorúzást tartottak a kecskeméti vasútállomásnál. A 135. éves jubileumát ünneplő kecskeméti Kodály Zoltán Vegyeskar is énekelt az ünnepségen.

Lizik-Varga Katalin

Az esemény végén a vasútállomás falán található emléktáblánál a jelenlévők elhelyezték a megemlékezés virágait

Fotó: Bús Csaba

56 évvel ezelőtt, 1967. március 6-án hunyt el Kodály Zoltán háromszoros Kossuth-díjas zenetudós, zeneszerző, zeneoktató, népzenekutató, akinek zenepedagógiai munkássága az egész világon népszerűvé és követendő példává vált. Kodály zenei nevelési koncepciója ma a hazai zenei köznevelés alapját jelenti, azonban jó, ha tudjuk, hogy módszere sokkal többet jelent a zene tanulásánál vagy oktatásánál. Ugyanis többek között a zene szeretetére, megélésére tanít. „A zene mindenkié” kijelentése fejezi ki talán a legjobban Kodály szemléletét, melyet felidézve a kecskeméti tisztelői, halálának az 56. évfordulóján tartottak megemlékezést. 

Jámbor Zsolt karnagy, a Kodály Társaság kecskeméti csoportjának elnöke beszédében elmondta, mit jelent számára Kodály Zoltánról gondolkodni. Mint mondta, Kodály életmódja és szemlélete követendő példa. Megtanulhatjuk tőle, hogyan viszonyuljunk a világhoz, a művelődéshez, a pedagógiához, a hithez, a kórushoz, a velünk és távolabb élő embertársainkhoz. Az elnök Kodály Zoltán ma is érvényes gondolatait is megosztotta a jelenlévőkkel. Hangsúlyozta, hogy szerinte Kodály útját úgy lehet folytatni tovább, ha újra és újra megújuló, de mégis állandó elveket vallunk.  

– A Tanár Úrhoz való szelíd igazodás nemcsak szakmai jellegű feladat, hasznos időtöltés, magasszintű kultúra, hanem emberi tartás, életmód, átfogó életszemlélet.

 – fogalmazott. 

Tornyi László a Kecskemét és Vidéke Általános Ipartestület elnöke a Kodály Zoltán Vegyeskar múltjába avatta be a jelenlévőket. Elmondta, hogy 1884. augusztusában az országban másodikként alakult meg a kecskeméti ipartestület. Ekkor indultak azok az építkezések, amelyek máig meghatározzák a város arculatát. Azok az iparosok, akik ezeket a figyelemre méltó épületeket létrehozták és a szolgáltató iparban dolgozók 135 évvel ezelőtt megalapították a kecskeméti polgári dalkört. Mint mondta, olyan emberek voltak ők, akik a maguk módján hozzá akartak járulni a város kulturális életéhez.  

Az eseményen a Kodály Zoltán Vegyeskar a zeneszerző dalaival emlékezett a zenetudósra, aki 76 évvel ezelőtt személyesen adta jóváhagyását nevének felvételére.

 A kórus útja 1888.március 9-én kezdődött, ugyanis a kecskeméti iparosok és zsurnaliszták ekkor alapították az eredetileg férfikarként működő együttest, az Iparos Dalárdát. 1947-ben vegyeskarrá alakult a kórus, 1949 júliusában pedig felvették a Kodály Zoltán Vegyeskar nevet. A kórus ma is, 135 év elteltével büszkén hirdeti a névadója által megfogalmazott gondolatokat: „Az ének szebbé teszi az életet, az éneklők másokét is.” 

Az esemény végén a vasútállomás falán található emléktáblánál a jelenlévők elhelyezték a megemlékezés virágait. Kecskemét Város Önkormányzatának a képviseletében Prof. Dr. Sztachó-Pekáry István alpolgármester helyezett el koszorút.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában