Események

2023.01.18. 15:06

Ezekkel a programokkal készülnek Bács-Kiskunban a kultúra napján

1989 óta ünnepeljük meg január 22-én a Magyar Kultúra Napját, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban, éppen 200 évvel ezelőtt ezen a napon tisztázta le egy nagyobb kéziratcsomag részeként és jelölte meg dátummal a Himnusz kéziratát. Bács-Kiskun vármegye számos településein is a következő napokban ünnepségeke tartanak a Magyar Kultúra Napja alkalmából.

Munkatársainktól

Thorma János történelmi tablója

Fotó: Pozsgai Ákos

Kecskemét

Pénteken több programot is rendeznek a kecskeméti Katona József Könyvtárban. 10 órakor kezdődik a Kultúrát nem lehet örökölni… című könyvtári foglalkozás, Hegyi-Füstös Eszter gyermekkönyvtárossal a Gyermekvilág részlegen. Ugyanitt 10.30-tól A kőleves című program veszi kezdetét az óvodásoknak, versekkel, mesékkel Fazekasné Endre Éva gyermekkönyvtárossal. 16.30-tól KultúrKvízre várja a tiniolvasókat Roszik Sára gyermekkönyvtáros a Tinivilág részlegen, meglepetésekkel. A játékhoz mobiltelefon szükséges.

Szintén a könyvtárban szombaton 16 órakor a Magyar Kultúra Napja alkalmából előadást hallhatnak az érdeklődők. Hagyomány és Társadalom című program vendége Agócs Gergely népzenekutató, népzenész lesz.

Kiskunhalas

Talán sokan nem is tudják, hogy Thorma Jánosnak a Talpra magyar! című kép festését az I. világháború miatt meg kellett szakítania? Ilyen és hasonló történeteknek is helyet ad hétfőn 17 órakor a kiskunhalasi Thorma János Múzeumban nyíló A Talpra magyar! Thorma János történelmi tablója című kiállítás.

A kiállítást dr. Hoppál Péter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kulturális koordinációért felelős kormánybiztosa nyitja meg, köszöntőt mond Bányai Gábor országgyűlési képviselő, fejlesztési kormánybiztos.

A kiállítást szakmailag dr. Hessky Orsolya, a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria főmuzeológusa értékeli, a látogatók számára a tárlatvezetést Kollarics Gábor, a Thorma János Múzeum művészettörténésze tartja majd meg.

Kiskunmajsa

A Magyar Kultúra Napja alkalmából Palásti Károly, halasi mesterpedagógus tart előadást január 19-én, csütörtökön 8.30-kor Petőfi Sándorról a városi könyvtárban. A Petőfiről a magyar irodalom és a történelem című gyerekeknek és felnőtteknek szóló rendhagyó órára minden érdeklődőt várnak.

Ballószög

A nagyközség önkormányzata hétfőn 18 órakor a Faluházban rendezi meg az ünnepségét. A Magyar Kultúra napi műsorban közreműködnek: a kecskeméti Lakó Sándor Kamarazenekar, a Ballószögi Hagyományőrző Népdalkör, a Ballószögi Kincsecskék, valamint Bartus Bálint, Gáspár Dávid, Kalmár Anna, Nagy Gabriella, Somogyi Lajos, Szegedi Helga és Tóthné Piroska.

Az ünnepség részeként kiállítást is megtekinthet a közönség. A Faluházban működő szakkörök – Ballószögi Öltögetők, Csipkeverő Szakkör, Mézeskalács Szakkör – tagjai bemutatják az Nemzeti Művelődési Intézet felhívására, a Himnusz születésének 200 éves évfordulójára készített alkotásaikat.

Kunszentmiklós

Színvonalas programmal készülnek idén is a Magyar Kultúra Napja megünneplésére Kunszentmiklóson. A rendezvény szombaton 17 órakor kezdődik a Varga Domokos ÁMK nagytermében. Köszöntőt mond Vassné Kelemen Ágnes alpolgármester. A műsorban közreműködik Banyák Gyula, Csákai Erzsébet, Fehér Éva, Kácser Györgyi, Perszki Károly, Pócs Márton, Rusznyák Edit, Tóth Szilvia és a Szappanos Lukács Alapfokú Művészeti Iskola növendékei Ivanics László Iván vezetésével.

Szabadszállás

Rendhagyó családi nappal ünnepelik szombaton a Magyar Kultúra Napját Szabadszálláson, 10 órakor a városi könyvtárban. A köszöntőt követően Puskás Tünde alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők, majd a nemzeti imánkkal kapcsolatban hallhatnak érdekességeket, láthatnak dokumentumfilmet a résztvevők. A programot családi kvízjáték színesíti.

Solt

Irodalmi zenés teadélutánra várják az érdeklődőket a Magyar Kultúra Napja alkalmából vasárnap 16 órától a solti Vécsey Károly Könyvárban. A műsorban közreműködik Gyenes Éva, Korsós Alexa, Kovács Domonkos, Kovács Dóra, Molnár Bence, Őrsi-Urbán Bea, Pieczarkéné Molnár Anikó, Végh Krisztián. Az érdeklődőket az intézmény munkatársai teával kínálják meg.

Tass/Alsószenttamás

A magyar Himnusz születésének 200. évfordulójára emlékeznek szombaton 10 órától ÁGOTA Falván. Az ünnepélyes megnyitót követően „A Himnusz keletkezése - történeti áttekintés címmel Petyovszkiné Kovács Margit tart előadást. A rendezvényre az ország különböző helyszíneiről érkező, gyermekvédelmi gondoskodásban nevelkedő fiatalok szellemi vetélkedőn, interaktív kvízjátékon, rejtvényfejtés keretében adnak számot tudásukról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!