Kultúra

2022.12.22. 19:48

Petőfi nyomában: irodalmi barangolásra hívták a szabadszállásiakat

A bicentenárium tiszteletére a Magyar Országgyűlés Petőfi Sándor-emlékévvé nyilvánította a 2022-es és 2023-as esztendőt. A szabadszállási programokban a helyi Honvéd Nyugdíjas Klub is kiveszi részét. Ennek egyike volt a „Kardot fogék kezembe” program amit a Nagyvendéglőben tartottak meg, az épületet egykoron a Petrovics család bérelte a Szabadszálláson eltöltött éveik alatt.

Gulyás Sándor

Az irodalmi barangolás szereplői, előadói és néző egy-egy emlékérmet vihettek haza

Fotó: Jánosi Béla

A megjelenteket az esemény koordinátora, Horváth Balázs, a Honvéd Nyugdíjas Klub Egyesület a hagyományőrző csoport vezetője köszöntötte, majd bemutatta a Petőfi200 programot. Az irodalmi barangolás nyitányaként megzenésített Petőfi-versek hangzottak el Pálinkásné Balogi Beáta és Pálinkás Gyula református lelkészek tolmácsolásában, majd Paróczi Ádám „Petőfi a Kiskunságban” címmel tartott előadást. Szó esett a költő kiskunsági kötődéséről, tájleíró verseiről, szerelmi lírájáról és a János vitéz mesevilágáról. Az előadás egy – az emlékév keretében, novemberben tartott – prezentáció folytatása volt, ami a jövő év eleji bemutatóval válik majd teljessé, melyek keretében a nagyérdemű végigkísérheti a költő életútját a Felső-Kiskunságban – tájékoztatta a baon.hu-t Horváth Balázs.

A helyi Alakul a molekula amatőr irodalmi színpad tagjai bevonták a nézőket az alkotási munkájuk folyamatába. Az irodalmi barangolás része volt egy, a költő életének legfontosabb pillanatait felvillantó kiállítás, amit az anyag összeállítója, Horváth Balázs mutatott be a közönségnek.

Pálinkásné Balogi Beáta és Pálinkás Gyula református lelkészek megzenésített Petőfi verseket adta elő
Fotós: Jánosi Béla

– A kiállítás anyagának összeállításakor a Petrovics család szabadszállási létére helyeztem a hangsúlyt, ehhez kapcsolódóan két kérdéskört vizsgáltam. A kétszáz esztendővel ezelőtt ringatott bölcső keresésének, illetve a miénk e rövid életútból és mit teszünk, tehetünk ennek megismerésére, bemutatására, életben tartására összhangja, tovább valóban csak Szabadszállás „bűne” a követválasztási fiaskó? Emellett bemutatásra kerültek a Petrovics-család helyi kötődési pontjai, emlékhelyei, továbbá azok a személyek, események, akik, és amelyek részesei voltak a szabadszállási Petőfi-kultusz kialakításának, kialakulásának, a mindennapi köztudatban tartásának. Mindezekhez kapcsolódott közel hatvan könyv kihelyezése, melyek a költő életéről, irodalmi munkásságáról, a szülőhelyvitáról, a követválasztás eseményeiről, szüleihez köthető települések emlékhelyeinek, Petőfi szabadságharcos tevékenységének, eltűnése és halála körülményeiről szólnak – emelte ki Horváth Balázs.

A kiállított anyagok sorát Csomák Lászlóné Cserzsi néhány, a költőhöz kapcsolható textilszobra tette teljessé. Az irodalmi barangolás végeztével minden szereplő, előadó és néző egy-egy emlékérmet vihetett haza.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!