Bicentenárium

2022.11.17. 17:03

Petőfiről szól az idei év Szabadszálláson

A bicentenárium tiszteletére az Országgyűlés Petőfi Sándor-emlékévvé nyilvánította a 2022-es és a 2023-as esztendőt. Megyénkben, és így Szabadszálláson is kiemelt figyelmet kapnak a költő születéséhez kapcsolódó események, rendezvények, fejlesztések.

Gulyás Sándor

Kiemelt feladatunknak tekintjük, hogy méltóképpen emlékezzünk meg Petőfi Sándorról – fogalmazott Darabos József polgármester

Fotó: Gulyás Sándor

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából idén már számos rendezvény zajlott le városunkban. Az előadás-sorozatok mellett filmbemutatók, színházi előadások, verses-zenés műsorok, emléktúrák színesítették a programsorozatot. Ennek ez idáig talán legkiemelkedőbb színfoltja a nyáron megrendezett Petőfi-rokonok, a Hrúzok, a Petrovicsok találkozója volt. Ez alkalomból a Petőfi Sándorhoz köthető relikviákból nyílt kiállítás a református templomban. Októberben bemutatásra került Emődi Imre 2011-ben készült filmje, melynek szereplői a helyi Petőfi Sándor Általános Iskola diákjai voltak. A film alapjául Tóth Sándor helytörténész Petőfi-kutatásai szolgáltak – sorolta Darabos József polgármester. 

Az év utolsó két hónapja is bővelkedik eseményekben, programokban. Novemberben Paróczi Ádám előadását, valamint a Kardot fogék… I. című színjátékot tekinthetik meg a szabadszállásiak. Decemberben Petőfihez kapcsolódóan túrázására is lehetőség nyílik a településen, a szabadszállásiak és az ide látogatók részére is.

– A költő otthona kapcsán a Szabadszálláson élő és munkálkodó Petőfi életét és munkásságát kutatók ismeretanyagának megismerésére is lesz lehetőség, más-más szempontból mélyítve a költőről meglévő ismereteket, így járulva hozzá a helyi kötődés megerősítéséhez. Tervekben van a Petőfi lábnyoma nevű online- és tudásközpont létrehozása. A Petrovics család életének helyszínei és eseményei bemutatására, az érintett emlékhelyek, látnivalók, történetek virtuális megjelenítésére egy QR-kódos projekt révén nyílik lehetőség – tette hozzá a városvezető. 

Textilbe álmodta Petőfit

A Petőfi emlékévek a helyi képzőművészeket is megihlették. A Bács-Kiskun Megye Kultúrájáért Díjjal kitüntetett Csomák Lászlóné „Cserzsi” textilszobrász a Magyar Kézművesség 2022 Országos kiállításán a Vajdahunyad várban mutatta be Petőfi Sándor: Anyám tyúkja című alkotását.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!