Szabadszállás

2022.09.18. 06:55

Megyei szintű elismerést kapott Csomák Lászlóné textilszobrász 

Bács-Kiskun Megye Kultúrájáért Díjjal tüntették ki Csomák Lászlóné Cserzsi textilszobrászt. A szabadszállási alkotó művészeti tevékenységét és közéleti munkáját jutalmazta a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés az elismerő címmel.

Gulyás Sándor

Csomák Lászlóné Cserzsi munkái örömet, szépséget, pozitív látásmódot közvetítenek

Fotó: Gulyás Sándor

Csomák Lászlóné Cserzsi hét éve találkozott először a paverpol textilszobrászattal. A hazánkban akkor még alig ismert technika alapjait alig egy esztendő leforgása alatt sajátította el, erre építkezve alakította ki saját stílusát. Az új, kreatív műfaj rengeteg lehetőséget kínált számára, sorra kerültek ki keze alól a kül- és beltéri szobrok, képek, domborművek, ajándéktárgyak, dekorációs elemek. A munka és a család mellett művészetté fejlesztette hobbiját.

– A kreativitás mindig is ott volt bennem, kötöttem, horgoltam, varrtam. Miután gyermekeim kirepültek még több szabadidőm maradt, ekkor került figyelmem középpontjába a textilszobrászat. Mondhatni szerelem volt első látásra. Sok mindent autodidakta módon sajátítottam el, kísérleteztem ki, tudásomat továbbképzéseken, alkotótáborokban bővítettem. A paverpol oktatói minősítést 2016-ban szereztem meg. Alkotásaimmal gyakorta pályáztam, sikerrel 

– idézte fel művészi pályájának kezdetét Csomák Lászlóné Cserzsi.

A szabadszállási textilszobrász ma már rendszeres kiállítónak számít. Munkáival számtalan városban, többek között Budapesten, a Stefániában, a Szent István bazilikában, a Duna Palotában, a Vajdahunyad várban, Kecskeméten, Gödöllőn, Kecelen, Szombathelyen, Szabadszálláson, Kiskőrösön, Lajosmizsén, Siófokon is bemutatkozott a nagyközönség előtt. Gyakran vendégeskedik a közszolgálati és kereskedelmi tévék csatornáinak magazin műsoraiban. Megkapta a Ver-Deco iparművészeti díjat és a Magyar Kézművességért Alapítvány különdíját, az ALFA-TALENT Egyesület Ave Savaria alkotói pályázatán első és második díjat hozott el Szombathelyről. Tudását nem rejti véka alá, a Dél-Alföldi régió mentoroktatója lett. Rendszeresen tartott foglalkozásokat a megye több településén, jelenleg Kiskőrösön van egy csoportja.

– Alkotásaimban az egyediségre törekszem. A paverpol technika rengeteg lehetőséget biztosít számomra. Bátran kalandozhatom a színek, formák, mozdulatok világában. A világra nyitott, kíváncsi, kísérletező kedvű alkat lévén, sokat kísérletezem. Az utóbbi időben a megszokott szín és formavilágot háttérbe szorította egy modernebb és lendületesebb ábrázolási mód. Három éve kezdtem úgy érezni, hogy tovább kell lépjek. Ziegler Németh Ferenc festőművész mentorálásával kezdtem el pasztell képeket festeni. Leginkább a pasztell kínálta színvilág, a fény-árnyék ábrázolásában rejlő lehetőségek ragadtak meg. Képeimben gondolataimat, a természet szeretetét, élményeimet próbálom megfogalmazni, és átadni az embereknek. Nem a díjak a legfontosabbak számomra, hanem a kiállítást látogatók öröme, rácsodálkozása alkotásaimra. Ez ad erőt, inspirációt a folytatáshoz, egyben visszaigazolása annak, hogy jó úton járok, érdemes folytatni a megkezdett munkát – fogalmazott Csomák Lászlóné Cserzsi.

A szabadszállási alkotó képeiből a természet szeretete, a gyerekkor emlékei tükröződnek vissza. Pasztelljei impulzívak, finom ábrázolásmód, légiesség jellemzi az alkotásait.

– Számos tervem van, nagyon sok mindent ki szeretnék próbálni, megújulni. Az utóbbi időben nagy méretű textilképeket készítek, emellett az olajfestéssel is kacérkodom. Folyamatosan dolgozom, mivel számos felkérésnek kell eleget tennem. A napokban nyílik kiállításom Hetényegyházán, majd novemberben a Kecskeméti Iparkamarában láthatja alkotásaimat a nagyközönség – tette hozzá az alkotó.

Közösségépítésben is jeleskedett Csomák Lászlóné

A közösségépítés, közösségfejlesztés mindig fontos volt Csomák Lászlóné Cserzsi számára. Évtizedeken keresztül szervezte a Szabadszállási Ipartestület vezetőségi tagjaként a kulturális és közösségi programokat. Színház látogatások, több napos kirándulások, majálisok, bálok megrendezése fűződik nevéhez. Alapítója volt a helyi Nőszirmok Klubnak.

 

 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában