Emlékév

2022.07.21. 19:55

Petőfi-rokonok találkoztak Szabadszálláson

Petőfi-rokonok, a Petrovicsok és Hrúzok találkoztak a napokban Szabadszálláson. A programot a Petőfi bicentenárium jegyében rendezték meg.

Gulyás Sándor

A református templomban a Petőfi Sándorhoz köthető relikviákból nyílt kiállítás

Fotó: Tóth Szilvia

– Jövőre ünnepeljük Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóját. A nemzeti identitás példaértékű őrzőjének munkássága ma is meghatározó az egész Kárpát-medencében. A bicentenárium tiszteletére az Országgyűlés Petőfi Sándor-emlékévvé nyilvánította a 2022-es és 2023-as esztendőt. Megyénkben kiemelt figyelmet kapnak a költő születéséhez kapcsolódó események, rendezvények, fejlesztések. 

A Felső-Kiskunságban négy település, Kunszentmiklós, Dunavecse, Szalkszentmárton és városunk, Szabadszállás köthető Petőfi Sándorhoz. A költő tizenhat esztendős koráig volt szabadszállási lakos, itt nevelkedett. 

Bárhol is járt iskolába, a nyári vakációt szüleinél töltötte. Szabadszállás Petőfi otthona volt, ennek okán kötelességünk, hogy méltóképpen kivegyük a részünket a Petőfi-emlékévekből, melynek egyik kiemelkedő eseménye a Petőfi-rokonok találkozója – fogalmazott Darabos József polgármester.

A program a József Attila Közösségi Házban kezdődött. Petőfi Sándor Az Alföld című versét Bánföldi Szilárd színművész mondta el. A Petőfi 200 emlékév során ő személyesíti meg a költőt. A megnyitón Darabos József polgármester, valamint dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke mondott ünnepi beszédet.

A köszöntők után Süveges-Holczmann Andrea, a helyi települési értéktárbizottság tagja a szabadszállási Petőfi-emlékhelyeket mutatta be. A Rokonom, Petőfi című dokumentumfilmből Hajduk Márta forgatókönyvíró, rendező, Borzák Tibor író, újságíró és Novák Lajos producer-operatőr mutatott be részleteket. Bővül a Petőfi Családfa címmel Borzák Tibor tartott előadást. A költő megzenésített verseiből Pálinkásné Balogi Beáta és Pálinkás Gyula református lelkészek tolmácsolásában hallhatott válogatást a közönség. A találkozó résztvevői a Petőfi-emléktáblánál rótták le kegyeletüket a kiváló irodalmár emléke előtt. A református templomban Petőfi Sándorhoz köthető relikviákból nyílt kiállítás. Egyebek között bemutatásra került Prielle Kornéliának, a költő nagy szerelmének két korhű ruhája, amit Pandur Eszter készített el.

Mintegy száz oldalági leszármazott vett részt a szabadszállási találkozón
Forrás: Tóth Szilvia

– Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából számos rendezvény szerveződik városunkban, ahol a költő szülei 23 évig éltek, 1818–1841 között. Petőfi Sándor élete, költészete még számos fel nem tárt részletet rejt. 

A költő kiskunsági kötődései kapcsán a Szabadszálláson élő és munkálkodó Petőfi életét és munkásságát kutatók ismeretanyagának bemutatására is lesz lehetőség, más-más szempontból mélyítve a költőről meglévő ismereteket, így járulva hozzá a helyi kötődés megerősítéséhez. 

Az előadás-sorozatok mellett filmbemutatók, színházi előadások, verses-zenés műsorok, emléktúrák, kiállítások is színesítik a programsorozatot. Sor kerül a Petőfi lábnyoma nevű online- és tudásközpont létrehozására. A Petrovics család élete helyszíneinek, eseményeinek bemutatására, az érintett emlékhelyek, látnivalók, történetek virtuális megjelenítésére QR-kód és okostelefon segítségével. A Petőfi-rokonok találkozója volt a szabadszállási Petőfi-emlékévek nyitórendezvénye – hangsúlyozta Darabos József polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!