Kecskemét/Kerekegyháza

2022.09.22. 19:19

Textilből varázsol képeket Mácsai Anikó

Mácsai Anikó mutatkozott be textilképeivel a minap a kerekegyházi Szecsődi Udvarház Alkotók és Előadók Klubjában. A kecskeméti alkotónak ez volt az első önálló kiállítása.

Gulyás Sándor

Mácsai Anikó textilkép-kiállítása Kerekegyházán.

Fotó: Gulyás Sándor

Mácsai Anikó művészet iránti szeretete már gyermekkorában megmutatkozott. Általános iskolásként sokat rajzolt, tanára Diószegi Balázs Munkácsy Mihály-díjas festőművész volt, akitől sokat tanult. Bár a szülei is tudták, hogy leányuk rendkívül jó rajzkészséggel rendelkezik, fel sem merült, hogy a képzőművészeti pálya felé orientálják.

– Az első nagy „attrakcióm”, amikor férjhez mentem és új lakásba költöztünk. Ekkor határoztam el, hogy az üres falakat saját képeimmel díszítem. Három olajképet festettem. Az alkotás utáni vágy továbbra is megmaradt bennem, amit tizenöt évvel ezelőtt kezdtem kamatoztatni saját és a szűk környezetem örömére. A választásom a textilre esett. Egy nehéz nap után hazamentem, megunt ruhámból kivágtam a virágmintát, amit kartonlapra ragasztottam. Ezt követően már nem volt megállás. Az elkészült képeket a családon belül ajándékoztam el – emlékezett vissza az alkotó.

Mácsai Anikó folyamatosan tökéletesítette a technikát. Hordozónak a karton helyett festővásznat használ. 

A motívumokat speciális ragasztóval rögzíti, melynek köszönhetően a festményekhez hasonló felületet kap.

– Szeretek öltözni, így az alapanyagok egy részét megunt ruháim képezik. A másik beszerzési forrást pedig a turkálók jelentik. Ha valamelyik anyagba beleszeretek, azonnal megvásárolom. Ebből néha mókás helyzetek adódnak. A minap például egy tiritarka ruhával a kezemben mentem a pénztárhoz, az eladó, mivel nem tudta, mire fogom használni a kiválasztott darabot, udvariasan megjegyezte, hogy ezt a felsőt nem igazán tudná rajtam elképzelni – tette hozzá mosolyogva Mácsai Anikó.

A kecskeméti alkotó főként selyemmel dolgozik, de szőtteseket és gyapjú szöveteket is szívesen használ. 

Szereti variálni a színeket, de vannak vörös-fekete színvilágú képei is.

– Nagy boldogsággal tölt el a bemutatkozás lehetősége. Számomra mégsem az alkotás a legfontosabb, hiszen magam nem vagyok művész és nem is leszek azzá. Amatőr alkotó vagyok, aki szereti a szépet, kikapcsolódásként, saját örömére köt, ragaszt, szükség esetén fest vagy ír. Számomra talán a legfontosabb a művészetben, hogy menedzseljem az igazi alkotókat, ha erre anyagi lehetőségem és érzelmi indíttatásom van. Engem úgy neveltek, hogy a pénz nemcsak azért van, hogy magamra költsem. Arra is szolgál, hogy másokat segítsünk vele, azokat, akik megérdemlik, akik előre viszik a világot – emelte ki Mácsai Anikó.

Az ügyvédnő évtizedek óta patronálja a kecskeméti alkotóművészeket, kiállításokat rendez és segíti népszerűsíteni munkásságukat. 

Ennek jegyében indította el évtizedekkel ezelőtt a Vörös és fekete kiállítás-sorozatát, ahol az általa nagyra becsült kecskeméti alkotók olyan munkákat mutathatnak be, ahol ez a két szín dominál.

– A kiállítás-sorozatot a jövőben is folytatni kívánom, hogy támogassam, illetve hogy lehetőséget adjak a fiatal képzőművészeknek a bemutatkozásra. Örömmel tölt el, hogy nem vagyok egyedül, akik nemcsak mondják, hanem meg is valósítják ezt a mecenatúrát, ötleteikkel, pénzeszközeikkel hozzájárulva a ma még ismeretlen alkotók felfedezéséhez, művészeti pályájuk elindításához – hangsúlyozta Mácsai Anikó.

Kirakatgaléria Kecskeméten

A kirakatgaléria ötletével a pandémia időszakában állt elő Vámos Zoltán öko-alkotó barátja, és töltötték meg élettel a volt Szigma bolt Rákóczi utcai kirakatait. Az elsők között Bóna Edit festményeit, Denus Kis Jenő alkotásait, Vörös Erika babáit, Mácsai Anikó textilképeit tekinthették meg a járókelők. Jövőben pedig az eddig még nyilvánosságot nem kapott alkotók művei láthatók majd a kirakatokban – tette hozzá Mácsai Anikó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!