Kecskemét

2022.09.04. 15:25

Gordonkázik is a Lakó Sándor Kamarazenekar karnagya, Kulcsár Erika

Szeptemberben is több helyen ad koncertet a Lakó Sándor Kamarazenekar. Művészeti vezetőjükkel, Kulcsár Erikával az együttes mindennapjairól és terveiről beszélgettünk. Az ismert szakember nemcsak karnagy, hanem játszik is a zenekarban, gordonkázik.

Sebestyén Hajnalka

Kulcsár Erika, a Lakó Sándor Kamarazenekar karnagya.

Fotó: Sebestyén Hajnalka

– Másfél éve vette át a kamarazenekar vezetését. Hogyan értékelné az azóta eltelt időszakot?

– Szomorú apropó adta, hogy én lettem a zenekar művészeti vezetője. 2019-ben kerültem a zenekarba. Elődöm, Róbert Gábor 2020 év elején kért meg, dolgozzunk együtt, hogy átadja nekem a stafétát. A járványhelyzet miatt sajnos a közös munkára nem sok alkalmunk adódott. Gábor 2021 tavaszán bekövetkezett halála után már egyedül álltam a zenekar élén. A rendszeres próbákat abban az évben májustól kezdtük a csapattal. A tagok elsősorban az idősebb korosztályt képviselik, ezért a pandémia alatt próbákat nem tartottunk, csak telefonon és a neten beszélgettünk, tartottuk a kapcsolatot. Nélkülözhetetlen volt a tagok számára ez a lelki támogatás. Aztán amint lehetett, elkezdtük az intenzív munkát. A zenekar életében meghatározó fellépések kezdődtek. Ars Sacra fesztivál, adventi hangversenyek, civilszervezetek által szervezett gálaműsor a „Kecskemét is kiállítja” címmel, a kolozsvári és a hágai magyar kórusokkal közös fellépések Kolozsváron és Edelényben. Az együtt zenélésnek meg is van az eredménye. Nagyon elégedett vagyok a csapattal. Csodálatos koncerteket adtunk.

A Lakó Sándor Kamarazenekar Edelényben.
Fotós: Beküldött fotó/archív-felvétel

– Milyen a csapatszellem?

– Nagyon jó a közösségünk, a tagok szeretnek próbákra járni, fellépni, koncertezni, de ugyanilyen örömmel ülnek le egymás névnapjának, születésnapjának megünneplésére is. A próbák vidám hangulatban telnek. Bár a tagok magukat hobbizenésznek titulálják, mégis hatalmas a szakmai fejlődésük. Hozzátenném, valamennyien zeneiskolában tanultak egykor, de a legtöbben más civil hivatást választottak maguknak.

– Hol próbálnak?

– A református egyház térítésmentesen biztosít számunkra próbatermet, melyet azzal hálálunk meg, hogy rendezvényeiken zenélünk. Ez tökéletesen illeszkedik is zenei repertoárunkba, hiszen az egyházi zeneművek közel állnak hozzánk.

– Hogyan írná le a repertoárjukat?

– Az együttes 2004-ben alakult. Kezdetben műsoron elsősorban barokk, klasszikus és egyházi művek szerepeltek. Amikor átvettem a művészeti vezetést, próbáltam újítani, így ma már a kortárs zeneirodalomból is válogatunk. Több korszakot ölelnek fel az általunk játszott művek. Ennek köszönhetően egyházi és városi rendezvények mellett már esküvőkön is zenélünk.

– Sok zenekarnak okoz gondot az utánpótlás. E téren Önök hogyan állnak?

– Minden helyzetre felkészültek vagyunk. Ha egy koncertet valaki nem tud vállalni, akkor sem gond, mert a többiek magabiztosan helyt tudnak állni, nem szükséges zenetanárt vagy hivatásos zenészt segítségül kérni. Több kulcsemberem is van. Vagy diákok, vagy már felnőtt gyerekekkel rendelkező aktív dolgozók kapcsolódnak be a zenekar munkájába. Szerencsére így még nincs utánpótlás gondunk. De nyitottak vagyunk, várunk és örömmel fogadunk minden muzsikálni vágyó új tagot.

– A zenekar mellett tanít is. Hogyan egyeztethető össze minden programja?

– Így teljes az életem. Több zenekarban is játszom és vezetem. A Lakó Sándor Kamarazenekar mellett a másik meghatározó együttesem a Chorhidea Kamarazenekar. Főállásban az M. Bodon Pál Alapfokú Művészeti Iskolában tanítok, mindezek mellett óraadó tanár vagyok a Kiskun Alapfokú Művészeti és a kecskeméti Kertvárosi Iskolában. Mind a zenekari, mind a tanári munkát nagyon szeretem. Ugyanakkora örömöt jelent akár a gyerekekkel, akár a felnőttekkel való foglalkozás.

– Nemcsak karnagy, de gordonkán is játszik a zenekarokban. Hogyan képes a kettőt egyszerre csinálni?

– A hangszerem mellől irányítok. Mindenkivel jól ismerjük egymást, tudjuk a műveket, így tökéletesen összehozható a kettő.

– Mikor és hol lépnek fel legközelebb?

– Jövő pénteken (szept.9) Kunszentmiklósi napok megnyitóján Kunszentmiklóson, a Bács-Kiskunsági Református Egyházmegye énekes könyvi szakmai napján Kecskeméten, valamint az Ars Sacra fesztivál keretén belül a kecskeméti Evangélikus templomban szeptember 18-án. Sok szeretettel várunk minden zene iránt érdeklődőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!