Tábor

2022.07.06. 17:44

Kétszáz lurkó ismerkedik a népzenével és a néptánccal Majsán

Vasárnap óta zajlik az élet a majsai Lurkó Tánctáborban, amelyet immár tizenhatodik alkalommal rendeznek meg a városi sporttelepen. A Lurkó idővel az ország egyik legnagyobb népzenei és néptánc táborává nőtte ki magát és az ott zajló magas színvonalú munkának köszönhetően bekerült a megyei értéktárba.

Tapodi Kálmán

Szabó „Jumbó” Zoltán óráin a fiatal zenészek gyakorolják a mesterfogásokat

Fotó: Rávai Attila

– Visszatérünk az alapokhoz! – ezt a határozott célt tűzte ki a táborral kapcsolatban Szabó Zoltán, a Mayossa Hagyományőrző Egyesület idén megválasztott elnöke. A zenészberkekben csak „Jumbó” néven ismert prímás a megválasztását követően kijelentette: „Mindent el fogok azért követni, hogy a Mayossa ragyogjon, ugyanúgy pezsegjen, mint régen, megint titulus legyen mayossásnak lenni".

A „Mayossa életérzést” ezen a héten több mint kétszázan ismerhetik meg, az óvodás korú „manóktól” kezdve a „suhancokig”. Az egyesületi elnök egyben a táborvezető is, aki számára nem ismeretlen a terep, hiszen több mint egy évtizede oktatja is a fiatalokat a Lurkóban. 

A tánc-, zene- és énekoktatásba országosan is elismert táncpedagógusok, énektanárok és zenészek vesznek részt. 

A tábor két alkalmi zenekarában olyan remek muzsikusok játszanak, mint a Magyar Állami Népi Együttes hegedűse Horváth Balázs, vagy a legutóbbi Junior Prima-díjas Cseszák Mátyás Zsombor, valamint Szabó János és Bezzeg Gyula brácsa, Inoka Győző és Jovánovity Péter  nagybőgő.

– A tábor tematikája, programjai szinte ugyanolyanok, mint amit egykoron az első tábort megszervező Nokta Gábor megálmodott és összeállított. A résztvevők és a lebonyolítók változtak, de visszatértünk a régi sikeres útra. Most több a táncház és kevesebb a külsős program. Rengetegen segítenek a felajánlásaikkal, amikért köszönet jár mindenkinek, mert nélkülük nem lehetne sikeres a táborozás – mondta el Szabó Zoltán, aki külön kiemelte az egykori táborlakó Cserényiné Patyi Enikő munkáját, aki fáradhatatlanul szervez és intéz szinte mindent.

A táncok, zenészek és énekesek erre a hétre elfoglalták a várost: a Szent István Házban, a művelődési központban, valamint a sportpályán lévő sportcsarnokban, a rekreációs központban és a Mayossa próbatermében is gyakorolnak. Az egy hét során elvégzett munkáról pedig a szombat délutáni gálán adnak számot résztvevők. 

– A néptánc mellett tíz éve kezdődött a hangszeres oktatás is, amire szeretnénk majd a jövőben  nagyobb hangsúlyt fektetni, mert lenne rá igény. Zenészek és énekesek most tizenhatan vannak itt, de régebben volt amikor közel harmincan gyarapították itt a tudásukat – szólt a tervekről Szabó Zoltán, aki hozzátette a Lurkó Tábor nem csak a tanulásról szól, a szakmai fejlődésről, hanem arról is, hogy a gyerekek jól érezzék magukat.

 – Azt szeretnénk, hogy innen olyan élményekkel menjenek haza, ami után vissza akarnak jönni, egy olyan nagy közösségbe, mint a Lurkó család.  Vannak most is olyanok, akik egykoron táborlakók voltak és most a gyermekükkel tértek vissza. Szeretnénk, ha akár generációkat átölelő hagyománnyá válna a Lurkó Táborban való részvétel – tette hozzá Szabó Zoltán. 

A Vajdaságban fogant a Lurkó ötlete

A Mayossa Hagyományőrző Egyesület az első nyári tánctáborát Balatonakalin tartotta. A majsai Lurkó Tábor ötletgazdája Nokta Gábor volt, akinek  a vajdasági Cirkalom Táncegyüttes Batyu elnevezésű táborában eltöltött élménydús hét motivált, hogy Kiskunmajsán is létrejöjjön egy hasonló rendezvény. A Lurkó szervezését 2006 végén kezdték és a következő nyáron népesült be először táncosokkal a majsai sportpálya. A tábor sokszínűségének köszönhetően országos, majd nemzetközi hírű lett. Volt olyan év, amikor több mint négyszázan ismerkedtek a néptánccal és a népzenével

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!