Club Pannonia

2022.07.26. 13:00

A halasi csipke is bemutatkozott a karintiai Hungarikum gálán

A bécsi Club Pannonia szervezésében a közelmúltban a karintiai Mallnitzban rendezték meg a Hungarikum Fesztivált, ahol a vendégek megismerkedhettek a halasi csipkével és a kalocsai hímzéssel is.

Pozsgai Ákos

Hrivnák Tünde (középen) ruhakollekciójával is megismerkedhetett a mallnitzi közönség

Forrás: Kiskunhalasi Csipkeház és Csipkemúzeum

A Club Pannonia hungarikumokat bemutató gálája a mallnitz-i „Hello Summer" programhoz kapcsolódott. A kiállítás és a bemutató helyszíne a HOTEL Kärntnerhof Mallnitz szálloda volt, ahol a tulajdonos-igazgató, a magyar származású művészeteket, művészeket támogató Elisabeth Koch fogadta a vendégeket és segítette a nagyszabású program megvalósítását.

A Club Pannonia szervezésében az eseményen jelen volt a 120 éves halasi csipke egyik csipkevarrója, Farkas Éva is, jelenleg a világon mindössze 11 csipkevarró műveli ezt a nagyon aprólékos tevékenységet 

– emelte ki tudósításában a volksgruppen.orf.at. Az eseményen a látogatók megcsodálhatták a kalocsai hímzés és a pingálás fortélyait is Szarvas Lászlóné Zsuzsa hímzőmester segítségével, aki a helyszínen mutatta meg az osztrák és a külföldi vendégeknek a hímzés csodálatos világát.

Hrivnák Tünde Pro Urbe díjas és Józsa Judit Magyar Viseletért díjas divattervező kalocsai, matyói és halasi csipkemintás, eredeti, kézzel hímzett varázslatos ruhakollekciójával is megismerkedhetett a mallnitzi közönség – mondta el Orbán Krisztina, az osztrák–magyar kapcsolatokat ápoló Club Pannonia elnöke.

A program érdekessége volt, hogy nem egy zárt térben tartott hagyományos divatbemutatón, hanem Mallnitz főutcáját lezárva, a főútra kiterített vörös szőnyegen a járókelők és a meghívott vendégek legnagyobb meglepetésére zajlott a rendezvény, ahova a térség településeinek polgármestereit is meghívták, akik elragadtatva csodálták a két ország kulturális értékeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!