Könyvbemutató

2022.05.14. 19:55

Novelláskötetet írt a miklósi Darázs József

Napraforgó címmel írt novelláskötetet a 70 éves kunszentmiklósi Darázs József, aki egész életben fizikai munkákból élt. A történetek a szerző gyermekkoráról, a szárnyas ifjúságáról, barátokról, találkozásokról, családról és a természetről szólnak. A könyv bemutatóját a napokban tartották meg a városi könyvtárban. A beszélgetést Halász László, a szerző gyermekkori barátja vezette.

Gulyás Sándor

Darázs Józsefnek titkos vágya volt, hogy írásait nyomtatásban lássa Fotó: Gulyás Sándor

Darázs József rendszeresen publikálta írásait közösségi oldalán. A pozitív visszajelzések hatására fogalmazódott meg benne, hogy írásait jó lenne nyomtatásban látni. A kéziratokkal felkereste gyermekkori ismerősét, Balogh Mihály hely­történészt, nyugalmazott főigazgatót. 

– Egy esős napon kopogott be hozzám Darázs Józsi. Szatyrából előhalászott egy üveg pálinkát és egy palack bort, aminek nagyon megörültem, bár nem értettem, miért kapok tőle ajándékot. Amikor előkerült a kézirat, már tudtam, mi a „megvesztegetés” oka. 

A közösségi média jóvoltából volt némi fogalmam arról, hogy mivel állok szemben, így közöltem vele, van még hely az asztalomon. 

Megígértem neki, hogy amint időm engedi, elolvasom, és beszélünk az írásai további sorsáról. A novellák, elbeszélések áttanulmányozását követően úgy ítéltem meg, hogy van bennük fantázia. Így született meg Darázs József Napraforgó című novelláskötete – emlékezett vissza Balogh Mihály. 

Nagyon sok munkába került, míg a kéziratból könyv lett. Az alapvető szerkesztői feladatokat követően született meg a kötet koncepciója, címeket kaptak a fejezetek, ciklusok. A feladatokban Balogh Mihály mellett Torma Mariann a korrektúrázásban és a címlap elkészítésében vállat szerepet. 

– Titkos vágyam volt, hogy írásaimat nyomtatásban lássam. Novelláimat korábban a közösségi oldalamon tettem közzé, ahol bár megőrződik, de nem olyan, mint egy könyv, nem lehet a polcról levenni, kedvemre lapozgatni. Amikor súgott az angyal, akkor muszáj volt elővenni a pennát és papírt, hogy papírra vessem gondolataimat. Hat-hét címszó és néhány hozzá fűzött gondolat, ez adja írásaim alapját, innen építkezem tovább. Ami nem tetszik, kidobom. 

Akadt olyan novellakezdemény, amit háromszor gyűrtem össze, majd újra elővettem és addig csiszolgattam, míg elnyerte végső formáját 

– ismertette az alkotói folyamat részleteit Darázs József. 

A történetek a szerző gyermekkoráról, a szárnyas ifjúságáról, barátokról, találkozásokról, családról és a természetről, a tasskertesi emberekről, vasútnál töltött időszak élményeiről, a horgászat öröméről szólnak. Darázs József a próza mellett néhány verssel is előrukkolt. A könyveket néhány nap alatt elkapkodták, így a szerző jelenleg az utánnyomást fontolgatja. 

– Tervem, hogy megírjam a könyv folytatását, melynek anyaga részben már elkészült. Az angyal súg, muszáj elővennem a tollat és a papírt – tette hozzá Darázs József. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!