Öltögetők

2022.05.04. 11:24

Fél éve hímeznek együtt a ballószögi hölgyek

Fél éve hímeznek közösen a Ballószögi Öltögetők. A kilenc hölgy első közös tárlata április végéig volt megtekinthető a faluházban. A vidám közösség szakmai munkájáról Kobela-Varga Anita vezető mesélt.

Sebestyén Hajnalka

A Ballószögi Öltögetők köre nyitott, várják az új tagokat Fotó: Sebestyén Hajnalka

Tavaly októbertől működik a Ballószögi Öltögetők köre a faluházban, melyet Kobela-Varga Anita álmodott meg, indított útjára. A néphagyományok ápolása az élete része. Gyermekkora óta vonzza a kézművesség. Többrétegű népi vonalat képvisel. Néptáncolt éveken keresztül, hobbiból férjével a mai napig táncol a szülőkből álló néptánccsoportban. A ballószögi rendezvényeken rendszerint a falu kemencéjében hagyományos ételeket készít, buktát és langalót. 

– A hímzés az utóbbi években ragadott magával. 2019-ben szereztem meg a játszóházvezetői végzettséget. 2021-ben népi kézi és gépi hímző, illetve kismesterség-oktatói OKJ-s képzésen vettem részt. 

Nagyon megszerettem a hímzést, éppen ezért szerettem volna a lassan feledésbe merülő népi hímzőkultúrát visszahozni a köztudatba. 

Így hoztam létre a Ballószögi Öltögetők körét – mesélt a kezdetekről Kobela-Varga Anita, aki civilben a helvéciai Wéber Ede Általános Iskolában iskolatitkár. 

– A képzéseket Békéscsabán végeztem el, ahol nagyon jó mesterektől tanulhattam. Emellett a kecskeméti Népi Iparművészeti Gyűjteményben működő Díszítő Szakkör tagjaitól is rengeteg szakmai útmutatást, segítséget kaptam. Szerettem volna saját kört felépíteni, erre Ballószögön kaptam lehetőséget. Velem együtt kilenc hölgy alkotja a Ballószögi Öltögetőket, többen helyiek, illetve helvéciaiak, és két kecskeméti tagunk is van. A kézi hímzés alapjait vettük sorra az indulás óta eltelt fél év alatt – tette hozzá. 

A hölgyek hatalmas utat jártak be a fél év alatt. Minden kedden este találkoznak, és közösen öltögetnek, hímeznek. 

– A csapat egy része a nulláról kezdte, a többieknek volt már némi alapja. Mindenki nagyon lelkes és szorgalmas, így gyönyörű munkákat tudtunk bemutatni a közös tárlatunkon. Mindenkinek óriási motivációt jelentett a kiállítás, mely Jó szívvel hímeztünk címmel nyílt meg és április végéig volt látható. Foglalkozásaink mindig vidám hangulatban telnek el. Az együtt töltött két óra nemcsak arra jó, hogy szépeket alkossunk, hiszen erre az időre mindenki lerakja a mindennapi gondjait, kikapcsolódik, és természetesen jókat beszélgetünk, megünnepeljük egymás névnapját, születésnapját – engedett további betekintést Anita a csoport életébe. 

A hímzés, más kézműves­technikákhoz hasonlóan, nem olcsó hobbi. Az alapszövet és a fonalak egyaránt sokba kerülnek. 

– Szerencsére a Ballószögi Öltögetők működését eddig sikerült támogatásokból finanszíroznom. A Nemzeti Művelődési Intézet mint induló szakkört kezdő csomaggal látott el, mely nagy segítségünkre volt. Emellett a Duna–­Tisza Közi Népművészeti Egyesület is támogatja munkánkat. Mindezeknek köszönhetően a csoport minden tagjának tudtam eddig ingyenesen biztosítani a fonalakat, valamint az anyagot, melyet kézzel szabok ki, és előre rádrukkolom a mintákat – árulta el Anita. 

A tanítás meghatározott ütemterv alapján folyik. Miután a nyár elejéig az alapokat elsajátítják, ősztől már tájegységenként ismerkednek majd a bonyolultabb motívumokkal. – Szeretném félévente más-más tájegység motívumaival megismertetni a tagokat. Nem titkolt célom, hogy közben felkutassuk együtt a kecskeméti és környékbeli XIX. századi, XX. század eleji helyi motívumokat. 

Arra azonban továbbra is törekszem, hogy a hímzéseket használati tárgyakra készítsük el. 

Így – ahogyan a kiállításon is látható – hímzünk pénztárcára, zsebkendőtartóra, kis táskára, konyhai kiszsákra, tárolótasakra, táskára, hátizsákra, hengerpárnára, de aki szeretne, készíthet terítőt, párnahuzatot is – részletezte a szakember. 

A Ballószögi Öltögetők köre nyitott, várják az új tagokat. Június végéig találkoznak keddenként, utána lesz egy kis nyári szünet egy nyári táborral színesítve, majd ősztől újra rendszeresen összejönnek a ballószögi faluházban. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!