Hagyományőrzés

2022.04.27. 11:49

Népviseletbe öltöztek a hétvégén a dunavecseiek

Hét évvel ezelőtt indult el az „Egy nap népviseletben” program, mely az évek múlásával már a Magyar Népviselet Napja címet viseli. Dunavecsén a Levendula Néptánccsoport idén első alkalommal csatlakozott a kezdeményezéshez, felhívva a település lakóinak a figyelmét  közös értékeikre, a népviseletek sokszínűségére és szépségére. A program a néptánccsoportok közös táncával kezdődött a Platán téren. 

Az „Egy nap népviseletben” programhoz csatlakoztak a dunavecseiek Fotó: Szement András

– Nagy álmom volt, hogy kipróbáljam magam a néptáncban. Fiatalabb koromban erre nem nyílt lehetőségem. Négy éve, 2018-ban elhatároztam, hogy valóra váltom régen dédelgetett álmom és létrehoztam a Levendula Néptánccsoportot. A közösségbe olyan embereket toboroztam, akiket nem a versenyszellem, hanem csak jól akarják érezni magukat. Emellett fontosnak tartják a közös értékeik ápolását, megőrzését, továbbörökítését – mondta Gömbösné Vas Éva főszervező, a Levendula Néptánccsoport vezetője.

Az első táncot Kiss Zoltán, a Gyöngyvirág Néptánccsoport vezetője, a másodikat Molnárné Miklán Jolán tanította meg a csoport tagjaival. A repertoár az évek során tovább bővült, a mezőségi után a rábaközi tánc következett. A fellépőruhákat saját erőből és a támogatók segítségével vásárolta meg Levendula Néptánccsoport. A ruházat most még kékfestő, most szeretnének csináltatni szatmári népviseletet.

Az esemény célja az volt, hogy megmozgassák a helyi civil szervezeteket Fotó: Szement András

– A csoport gyorsan kinőtte a város határait, gyakran lépünk fel a környező településeken, de eljutottunk Bényére, Nagykarácsonyba, és Dunaegyházára is. Hét évvel ezelőtt indult el az „Egy nap népviseletben” programhoz idén csatlakoztunk első ízben. Nem titkolt célunk az volt, hogy a népviseletek segítségével megmozgassuk a helyi civil szervezeteket. A népviseletek közös értéket képviselnek, így könnyebben alakulnak ki barátságok, erősödik az összetartozás érzése – fogalmazott Gömbösné Vas Éva.

A program négy néptánccsoport közös táncával kezdődött a Platán téren. 

Közreműködött a Kék Duna Népdalkör, nagykarácsonyi néptánccsoport, Gyöngyvirág néptánccsoport. A táncot Lovászné Nemes Piroska vezényelte le. Délután a helyi művelődési házban tartottak vidám táncos délutánt. A jó hangulatról Török János és Bálint Duó gondoskodott. A rendezvény fő támogatója a dunavecsei önkormányzat volt. 

Közösen táncoltak a néptánccsoportok Fotó: Török János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!