Tisztelgés

2022.01.23. 13:04

Virágh Gedeon emlékévvé nyilvánították az idei esztendőt Miklóson

A város képviselő-testülete a 2022-es esztendőt Virágh Gedeon huszárőrnagy halálának 150. évfordulója alkalmából emlékévvé nyilvánította – olvasható a bacskiskun.hu portálon.

Borbély Károly

A tavaly ősszel átadott felújított Virágh Gedeon Múzeum fontos helyszíne lesz az emlékévnek

Forrás: Gulyás Sándor/archív felvétel

Egy egész évre kiterjedő rendezvénysorozattal szeretnének tisztelegni a város szülötte előtt. A város vezetőségének célja, hogy széles körben megismertessék Virágh Gedeon rendkívüli életét, különös tekintettel a fiatalságra, példának állítva hazaszeretetét. Ennek érdekében kívánják megszólítani városuk apraját-nagyját és a településre érkező vendégeket. 

Az emlékév sok színes programot tartalmaz, mely interaktív módon emlékezik meg a huszárőrnagy életéről. 

A szervezők az óvodásoknak rajzversenyt, a felső tagozatos diákoknak történelemversenyt hirdetnek meg kistérségi szinten. A verseny győztes csapata utazhat Aradra, ahol a huszárőrnagy kilenc évig raboskodott, és utolsóként szabadult az 1848-as elítéltek közül. Virágh Gedeon életének fontosabb dátumaihoz igazodva családi napot, emléktúrát, koszorúzást, emlékkonferenciát is szerveznek. 

– Az előzetes tervek szerint Kishegyesen, az 1849-es győztes csata helyszínén emléktáblát fogunk elhelyezni. Nem utolsó sorban a megújult Virágh Kúriát szeretnénk mindenki figyelmébe ajánlani, melyben méltó emléket állítottunk a Nádor huszárőrnagynak – nyilatkozta az emlékévről Vassné Kelemen Ágnes, Kunszentmiklós alpolgármestere, aki az emlékév fővédnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában