Jubileum

2022.04.05. 13:55

Húsz éve összetartó közösséget alkotnak a solti mazsorettek

Megalakulásuk húszéves jubileumát is ünnepelték a solti mazsorettek az új váro­si sportcsarnokban általuk megrendezett országos mazsorettfesztiválon, ahol a helyiek öt város tizenkét csoportja között is kiválóan szerepeltek.

Lencsés P. Anna

A mazsorettfesztivál megnyitóján a soltiak Fotó: Lencsés P. Anna

Az egyesület fiatal művészeti vezetője, Szántóné Lehoczki Luca nemrégiben vette át a szakmai irányítást Véginé Vajda Judittól, aki a kezdetektől fogva, húsz éven át vezette a solti mazsoretteket. Luca elmondta, hogy négyéves kora óta jár táncolni az együttesbe és annyira megszerette ezt a mozgásformát, annyira az élete része lett, hogy az évek alatt tanítványból a solti mazsorettek művészeti vezetőjévé képezte magát. 

 

– Az egyesület 2001-ben alakult meg – idézte fel a kezdeteket Szántóné Lehoczki Luca. A mazsorett akkor újdonságnak számított Solton, és rövid idő alatt nagyon népszerű lett. Sokan jelentkeztek, így több csoport is létrejött, először heti egy, majd két alkalommal is voltak próbák. 

Az önkormányzat a kezdetektől támogatta az egyesület működését, de meghatározó volt az önfinanszírozás is. 

A felszerelések, a ruhák, a kiegészítők, az utazási és egyéb költségek már akkor is komoly összegek voltak. – Az első emlékezetes külföldi fellépésen 2003-ban, Olaszországban voltunk. Majd megfordultunk Tunéziában, Görögországban, Törökországban, Franciaország­ban, Montenegróban, Erdélyben és Csehországban is. Belföldön számos városban színesítettük táncunkkal a programokat. Többször voltunk mazsorett-táborban a Szelidi-tónál, Balatonalmádiban és Balatonfenyvesen is – sorolta a jelentősebb állomásokat a művészeti vezető. 

– A mostani országos fesztiválunk is már a hatodik volt a sorban, amit az tett különlegessé, hogy itthon, Solton tudtuk megrendezni az új városi sportcsarnokban, mivel az előző ötöt – megfelelő terem híján – más városokban, Dunaújvárosban és Kalocsán tartottuk. Az első időpont ősszel a pandémia miatt meghiúsult, de nagyon örültünk, hogy most sikerült végre megrendezni és együtt ünnepelni itt, Solton. 

 

– Nagyon sok tervünk van még erre az évre. Májusban két nagyobb csoportunk részt vesz a Kiskunfélegyházi Országos Mazsorett Fesztiválon, július végén legnagyobb csoportunk lányai a Solti Ifjúsági Fúvószenekarral Franciaországban fognak turnézni. Természetesen a solti rendezvényeken is fel fogunk lépni, mint ahogy megszokhatták már, itthon is láthatóak leszünk. A művészeti vezető kiemelte.

 

– Fontos kitérni arra, hogy nemcsak egy mazsorett­egyesület vagyunk, hanem számomra az egész mazsorett, benne minden lánnyal és szülővel együtt, a családomat képezi. 

Rendkívül összetartók a lányok, az egyesület megújult vezetősége és a szülői háttér bármiben segít. 

A mazsorettbálok és mazsorett­fesztiválok, -fellépések megszervezésénél minden szülő a lehetőségeihez mérten kiveszi a részét a munkából. Hálás vagyok nekik, hiszen sok mindenben segítenek nekem, és ez az összetartás a jövőnk záloga – összegezte a solti mazsorettek vezetője.
 

Ősztől várják az új jelentkezőket

A solti mazsorettek létszáma jelenleg közel ötven fő. A lányok négyévestől a huszonhárom éves korig három korcsoportban táncolnak, a legkisebbek a Gyöngyöcskék, a közép korosztály a Szivárvány, a legnagyobbak az Aranymosoly csoport.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!