Galériával

2022.03.12. 15:25

Helyi képzőművészek tárlatával kezdődött a Kecskeméti Tavaszi Fesztivál

Pénteken nyílt meg a Kecskeméti Képzőművészek Közösségének hagyományos tavaszi tárlata, mely egyben a 37. Kecskeméti Tavaszi Fesztivál nyitórendezvénye is volt. Az alkotások Petőfi és a Hírös város mottó jegyében készültek. A megnyitón ifj. Gyergyádesz László művészettörténész mutatta be a látványban gazdag kiállítást.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: Bús Csaba

A Kecskeméti Képzőművészek Közössége pályázati tárlatának a Hírös Agóra ad otthont. A pénteki megnyitó hangulatát emelte Csík János és a Mezzo zenekar vidám zenei összeállítása. Elsőként Lőrincz Luca, a Hírös Agóra munkatársa köszöntötte a jelenlévőket, majd ifj. Gyergyádesz László művészettörténész, a Katona József Múzeum osztályvezetője szólt a tárlatról. 

Kiemelte: ebben a negatív jelenben értékeket felmutatni nagyon fontos, ez is reményt adhat mindenkinek. 

Megemlékezett azon alkotókról is, akiknek látható alkotása, de a közelmúltban, az elmúlt évben elhunytak. Méltatta Szabó Pál, Pálfy Gusztáv, Bodri Ferenc és Bazán Vladimir munkásságát. 

Ezt követően kihirdette a pályázat eredményét. A zsűri értékelése alapján első díjat vehetett át Balanyi Károly zománcművész, második díjat kapott A. Varga Imre festőművész, harmadik díjat Miklós Árpád festőművész.

Külön-külön szólt a díjazottakról, melyek vagy igazodtak a pályázat mottójához, vagy mindennapjainkat idézték meg. Balanyi Károly Petőfit és Kecskemétet egyszerre megelevenítő alkotása annyira magával ragadó, hogy Kecskemét bármely pontján méltán ki lehetne tenni köztéren, mivel zománcból készült. A. Varga Imre dobozképei sajátságot módon ábrázolják Petőfit mint vándorszínészt Kecskeméten. Míg Miklós Árpád festménye sajátságos eszközzel érzékelteti a vírus terjedését, mozgását mindennapjainkban. 

A kiállítás kapcsán beszélgettünk Balanyi Károllyal, a Kecskeméti Képzőművészek Közösségének elnökével, Ferenczy-díjas zománcművésszel. 

– Azért esett a választásunk a Petőfi és a Hírös város mottóra, mert szerettünk volna kapcsolódni a Tavaszi Fesztivál fő irányvonalához, a Petőfi emlékévhez. 

Mivel rövid idő, egy hónap állt a művészek rendelkezésére, ezért a próbáltunk nyitottabban állni a témához. 

Belefért minden, ami Kecskemét, minden, ami Petőfi, vagy a legjobb, ahol a kettő találkozik. Ugyanakkor örömmel fogadtunk más témákat is. Az alkotók jelentős része azonban a Petőfi szellemében alkotott – jegyezte meg az elnök. 

– Fontosnak tartom, hogy egy közösség képes legyen mindig megújulni ebben az individuális művészeti világban. Ez fontos ahhoz is, hogy egyben tartsunk egy közösséget. Ebben partnerünk a Hírös Agóra is, melynek új vezetőségével újra építjük a kapcsolatunkat. Közösek a törekvéseink. Arra ösztönöznek minket is, hogy minél innovatívabb rendezvényeket hozzunk létre, ezzel is felkeltve a kortárs képzőművészet iránt az érdeklődést – tette hozzá Balanyi Károly, akinek elnöki posztját újabb négy évre megerősítették.

Forrás: Bús Csaba

– A közelmúltban tartotta meg közösségünk a tisztújító közgyűlését. Újabb négy évre megbíztak az elnöki teendőkkel. Többet nem is szeretnék vállalni. Nyugodt szívvel vonulok majd vissza. Tudom, hogy jó kezekbe adhatom át a stafétát, a munka garantáltan folytatódhat. Ennek fontos pillére, hogy az elnökségbe két új, fiatal tagot választottunk be, Zsolczai Balázst és Németh Ábelt – mondta végül Balanyi Károly.

A március végéig látható tárlaton a Kecskeméti Képzőművészek Közösségének 37 tagja 71 alkotást mutat be. A tervek szerint idén lesz még két önálló tárlatuk, egyik Nagy Otíliának, a másik a 10 éve elhunyt Jama emlékére, valamint Advent idején a hagyományos évvégi közös kiállításuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!