Lendér-Ribár Andrea

2022.03.16. 13:55

Fontos a hagyományőrzés a kunbaracsi citerazenekarnak

A szellemi kulturális örökség a közösségekben él, annak tagjai az örökség gyakorlói és hordozói, egyben ők a megőrzés letéteményesei is – vallja Lendér-Ribár Andrea. A kunbaracsi Naprózsa Citerazenekar vezetője ennek okán kiemelt feladatának tekinti a hagyományok megismertetését, átörökítését.

Gulyás Sándor

A fellépők népdalcsokrot adtak elő Fotó: Gulyás Sándor

Lendér-Ribár Andrea kisgyermekként jegyezte el magát a népzenével. Hatévesen lépett először színpadra, rendszeresen szerepelt megyei, országos népdalversenyeken. 

 

– A zene szeretete óvodás­koromig nyúlik vissza, mindig én voltam a szólista. A népzenével első osztályos korom óta foglalkozom. Tízévesen vettem először kezembe a citerát, és kerültem be a kunbaracsi Kökény Citerazenekarba. Tanítómesterem az együttes vezetője, Szőke Péter volt. Rendszeresen léptünk fel népzenei találkozókon, a kecskeméti Hírös Hét Fesztiválon, emellett külföldön is öregbítettük a település hírnevét. Lényegében minden hétvégén mentünk valahová. Tizen­négy éves voltam, amikor felvételt nyertem klasszikus ének szakra a kecskeméti zeneiskolába – idézte fel pályájának kezdetét Lendér-Ribár Andrea. 
A tehetséges fiatal lány a népzene mellett megismerkedett a komolyzenével, majd az érettségit követően elvégezte a klasszikus ének szakot. A kunbaracsi zenekar megszűnését követően a citerázás abbamaradt. 

– Zeneterapeutaként, majd gyógypedagógiai asszisztensként dolgoztam, ám a népzene szeretete mindvégig megmaradt bennem. Két évvel ezelőtt Hegedűs Lászlóné, Kunbaracs polgármestere felvetésére reagálva határoztam el, hogy citerazenekart hozok létre szeretett településemen. A kezdeményezés nyitott fülekre lelt, ám a munkát jelentősen gátolta a koronavírus-járvány, így az első nyilvános fellépésünkre csak a tavalyi év végén nyílt lehetőség – fogalmazott a kunbaracsi citerazenekar vezetője. 
Lendér-Ribár Andrea a komolyzenével sem szakított, alkalomadtán templomokban csillogtatja meg tudását. A népzene viszont örök szerelem maradt számára. – Mindig is a népzene volt az, ami leginkább vonzott, amiben ki tudtam emelkedni. Úgy hiszem, ezen a területen tudom igazán megmutatni, átadni tudásomat. A múltban mélyen gyökerező kulturális örökség minden közösség számára azonosságtudatának forrása, ennek egyik megnyilvánulása a népzene. Sajnálatos módon manapság hagyományok eltűnésének, eljelentéktelenedésének lehetünk tanúi. Ennek okán kiemelt feladatomnak tekintem a hagyományok megismertetését, átörökítését, amire a mai rohanó világunkban nagyon nagy szükség van – emelte ki Lendér-Ribár Andrea. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!