Kiskőrös

2021.12.26. 19:16

Grafikák és verskarcolatok színesítik Kunhegyesi Ferenc könyvét

Karculatok, Szógrafikák címmel jelent meg ifj. Kunhegyesi Ferenc kiadványa. A könyv a roma festőművész grafikáit és az ezekhez kapcsolódó rövid verskarcolatait tartalmazza.

Barta Zsolt

Ifj. Kunhegyesi Ferenc a nemrég megjelent kiadványával

Forrás: Barta Zsolt

Hogy mit is talál az érdeklődő, ha kezébe veszi a könyvet? A megyei Prima díj tulajdonosa azt mondja, hogy őt, az embert találja meg az olvasó. A művészt, akinek üzenetei vannak a szűkebb környezetéhez, a barátaihoz, a világhoz. Versek, szógrafikák találhatóak jó pár illusztrációval. 

A festő nem tartja magát költőnek. Amikor nem alkot, akkor jönnek a gondolatok, amelyeket papírra vetett. Ebben a könyvben benne van az alkotóművész személyisége. Kétéves munkásságát mutatja be a 2019–2021-es évekből. Egy érdekes vonal vezethető végig a könyvben. 

Egy alapfilozófiát vall ifj. Kunhegyesi Ferenc. Mégpedig azt, hogy minden egyes este, amikor pihenőre térünk, egy kicsit meghalunk, másnap reggel, az ébredésünkkor pedig egy kicsit újjá is születünk. Csak így élünk teljes életet. A mély érzésű művész komolyan veszi a földi lét jelentőségét. Tudomásul kell venni, hogy egyszer az élet véget ér, bár remélhetőleg egy másik dimenzióban folytatódik – vallja. 

Minden egyes estével egy kicsit búcsúzik az élettől. A könyv ilyen hangulatban született. Nemcsak magyar, hanem roma nyelven is olvashatóak a versek, mondta a kiskőrösi művész. 

A könyvet Gaál József, Munkácsy Mihály-díjas festő, grafikus, szobrász, egyetemi docens méltatta: „Ifj. Kunhegyesi Ferenc rajzai, írásai egymást kiegészítő és megtermékenyítő összhatásában egy szabad, romantikával átitatott alkotói habitust körvonalaznak. Kép és szöveg kapcsolatával, a regionális hangzások tudatos vállalásával képes kitágítani alkotói üzenetét, közös kultúránk szintézisével túllép a lokalitáson, a személyes érzelmek univerzális igazsággá formálásával mindenkihez szól.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!