kecskemét

2021.11.30. 17:51

Levéltári túrával egybekötött programot szerveztek a családfakutatók

Ezúttal a kecskeméti Református Gyülekezeti Központ adott helyet a Bács-Kiskun Megyei családfakutató csoport újabb rendezvényének, ahol az előadásokon túl egy levéltári túrára is lehetőséget kaptak a jelenlévők.

Morva Daniella

A Magyar Családtörténet-kutató Egyesület (MACSE) szervezésében önállóan működő Bács-Kiskun családkutató csoport újabb rendezvényét hétfő délután tartották Kecskeméten.

Végső István történész, megyei koordinátor elsőként köszöntötte a régi, illetve az új tagokat, továbbá az összes jelenlévőt, majd hangsúlyozta, örömmel tölti el, hogy végre nem csupán hírleveleken keresztül, hanem személyesen is találkozhatnak, hiszen megalakulásuk óta zömmel csak az online beszélgetésekre volt lehetőségük. Mint elmondta, ők maguk is a pandémia nehézségeit leküzdve igyekeznek egymást segíteni, egymásnak átadni a családfakutatás rejtelmeit, az ahhoz szükséges és elengedhetetlen információkat.

Végső István történész
Fotó: Morva Daniella

Ebből a célból jött létre a hétfői esemény is, amelynek nyitó akkordjaként három előadást hallgathattak meg a jelenlévők. Az elsődleges téma az egyházi levéltári adatbázisok használata volt, amelyeknek online mivoltára külön felhívta a figyelmet Végső István. – Remek lehetőség, hogy a pandémia ideje alatt ezekhez online is hozzáférhetünk, de fontos, hogy amikor lehet, ne csupán ezeket használjuk! A családfakutatásnak fontos része az, hogy lássuk, milyen segítség az, ami adott – fogalmazott a történész.

A résztvevőknek elsőként Szatmári Judit, a Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday Levéltárának levéltárosa, majd Bíró Éva, a Kecskeméti Református Egyházközség Könyvtára és Levéltárának levéltárosa, végül pedig Lakatos Andor, a Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár főlevéltárosa tartott előadást.

Az esemény végén a jelenlévőknek lehetősége nyílt a Kecskeméti Református Egyházközség Könyvtára és Levéltárát egy túra keretében megtekinteni.

Ezek is érdekelhetik