kecskemét

2021.11.29. 13:55

Az evangélikus templom környékén találhat otthonra a Petőfi-szobor

A Bács-Kiskun Megyei Honismereti Egyesület november 26-án folytatta eszmecseréjét a Petőfi-kultuszról, valamint az előző fórumon javasolt szoborállításról. Szó esett a lehetséges helyszínekről, a közterek fontosságáról, valamint a szoborral kapcsolatos további elképzelésekről.

Morva Daniella

Fotó: Morva Daniella

Október 8-án a Bács-Kiskun Megyei Honismereti Egyesület „Petőfi és a honismeret” címmel tartott összejövetelt, ahol bemutatták a Petőfi-emlékév alkalmából tervezett programokat, valamint meghallgatták az ezzel kapcsolatos ötleteket és javaslatokat. A rendezvényen részt vett a város képviseletében dr. Szeberényi Gyula Tamás, Kecskemét alpolgármestere, illetve dr. Sztachó-Pekáry István önkormányzati képviselő, az Értékmegőrzési Bizottság elnöke. A szoborállítással kapcsolatos felvetésre a többség részéről egyértelműen igen volt a válasz, továbbá körvonalazódott, milyen szobrot képzelne el az egyesület. Dr. Szeberényi Gyula Tamás és dr. Sztachó-Pekáry István is örömmel fogadták a kezdeményezést, maguk is ötletekkel gazdagították a fórumot, valamint támogatásukról biztosították a tagokat.

November 26-án, pénteken tovább folytatódott a megkezdett eszmecsere a Katona József Emlékházban. Székelyné Kőrösi Ilona, a Bács-Kiskun Megyei Honismereti Egyesület elnöke a Petőfi-emlékhelyeket mutatta be prezentációjában, ezt követően pedig három fő szempont mentén (a szobor lehetséges helye, milyensége és a közterek fontossága) haladt a beszélgetés.

Fotó: Morva Daniella

Abban mindannyian egyetértettek, hogy a szobor méltó helye Kecskemét belvárosában, a főtéren lenne, továbbá nem kerülhet más, a teret uraló szobor közelébe. Kiemelték, hogy mivel Petőfi kecskeméti tartózkodásainak helyszínei pontosan behatárolhatók, érdemes lenne egy hozzá kötődő helyet választani, mint például az evangélikus elemi iskola, vagy diákkori szállásának, az egykori Hrúz-háznak a helye.

Az sem volt kétség, hogy a szobor ne legyen szokványos, fejezze ki a Kecskeméthez való kötődést, hiszen ahogy az egyesület elnöke fogalmazott: „mi nem csak egy város vagyunk Petőfi életéből, hanem az a város, ahol rövid életének leghosszabb időszakát töltötte.” Megfogalmazásra került egy konkrét ötlet, mely szerint a szobor a kisdiák Petőfit mutassa be az iskolapadban, ahová akár mellé is lehetne ülni. – Olyan szobrot képzelünk el, amely méltó párja lehetne a kecskeméti Luca-szobornak – egészítette ki a további elképzeléseket Székelyné Kőrösi Ilona.

Az egyesület vezetője felhívta a figyelmet továbbá köztereink fontosságára is, amelyhez hozzákapcsolva a Petőfi-kultuszt, egyértelművé vált, a köztéri emlékművek figyelemfelkeltő, hely szellemét közvetítő mivolta miatt ebben érdemes gondolkodni a Petőfi-szobor kapcsán is.

A fórumon jelenlévő tagok és érdeklődők egyöntetűen helyeselték a szoborállítás ötletét és kifejezték támogató szándékukat. Dr. Sztachó-Pekáry István ezúttal is megerősítette támogatásáról az egyesület tagjait, majd Kis János evangélikus lelkész tett fontos bejelentést. A Kecskeméti Evangélikus Egyházközség igazgatójaként javasolta, hogy a szobor helyszíne az evangélikus templom közvetlen közelében, az egyház telkén legyen.

Az egyesület tagjai és a fórumon megjelent vendégek örömmel fogadták az ötletet, és ennek szellemében folytatták a teendők számbavételét.

Fotó: Morva Daniella

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!