kiállítás

2021.10.24. 13:45

Szívvel varrva, lélekkel csipkézve: bemutatkoznak a tázlári kézimunkások

A halasi Csipkeházban nyílt kiállítás a Tázlári Kézimunka Klub alkotásaiból, melyet maga a település polgármestere, a klub vezetője, Gulyás Lászlóné nyitott meg és ajánlott a látogatók figyelmébe. A kiállítás vendégeit köszöntötte Bán Róbert, a település polgármestere is.

Pozsgai Ákos

a_20211024_kezimunka_kiallitas_halas_PA_PN

Fotó: Pozsgai Ákos

A tizennyolc évvel ezelőtt alakult klub tagjai elsősorban saját kedvtelésre horgolnak, kötnek, hímeznek, varrnak vagy készítenek papírfonásokat. A hímzett gobelin bekerült a falu értéktárába is. A csoport hasonló vidéki klubokkal is kapcsolatot tart, tagjai egymástól különböző technikákat tanulnak. Munkáikat szívesen állítják ki helyben és meghívásra más vidéki településeken is, de bemutatták már az Agárexpón és a Hungexpón is a tázlári kézimunkákat.

Mivel Tázlárnak kézimunkákban, motívumokban nincs önálló hagyománya, ezért a különböző hazai tájegységek – Kalocsa, Matyóföld, Sárköz, Békés megyei és kiskunfélegyházi szűcshímzések, Jászság, Komád, Höveji csipke, erdélyi területek, Háromszék, Kalotaszeg gyapjúhímzései – jelennek meg alkotásaikban, amelyeket évente értékeltetik a Hagyományok Háza szakmai zsűrijével. Hímzéseik között épp úgy megtalálható az úri hímzés, mint a polgári kultúra népművészete.

Fotó: Pozsgai Ákos

A klubtagok hetente egy délutánt töltenek együtt a helyi művelődési házban, amely jó alkalom arra, hogy összetartó közösséggé váljanak.

A halasi Csipkeházban most állították ki második alkalommal munkáikat, tizenegy alkotó kézimunkáját hozták el.

– Olyan kiállítási darabokkal készültünk, amelyek illeszkednek a Csipkeház arculatához – mondta el Gulyás Lászlóné klubvezető.

A tázlári kézimunkákból álló tárlat az év végéig látható a Csipkeházban.

Fotó: Pozsgai Ákos

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!