kecskemét/könyvbemutató

2021.07.12. 19:30

„Mindenki a lelke szerint olvas”

Magánykiadás címmel a napokban jelent meg Bajáki Zsani kecskeméti újságíró második verseskötete. Az új könyvhöz ezúttal egy rendhagyó felolvaSHOW is társul. Az új kötet központi témájáról és a szombati bemutatóról a szerzővel beszélgettünk.

baon.hu

– Összefügg a kötet címe a koronavírus okozta elszigetelődéssel?

– Nem. Bár tény, hogy az emberek zöme most még intenzívebben élte meg a magány különböző fajtáit és fázisait, de már 2019-ben tudtam, hogy a következő kötetemnek ez lesz a címe. Egyrészt rendkívül kifejezőnek találom ezt a szójátékot, másrészt az elmúlt három évben született verseim zöme is jól besorolható ez alá a tematika alá.

Bajáki Zsani

– Miről szólnak a kötetben található versek?

– Röviden; a magányról, csak számtalan aspektusban. Az egyedüllét során, valamint a társas kapcsolatok, párkapcsolatok kontextusában is értelmezhető magányról, és annak feldolgozási formáiról. A magány állapotából való kilépés vágyáról, és e vágy ellentmondásairól. Ugyanakkor a verseknek nem célja jól körülhatárolhatóan leírni az egyes állapotokat és viszonyrendszereket, sokkal inkább csak kiragad egy-egy jelenetet, gondolatot, vagy érzést. Azt hiszem alapvetően ez a fajta impulzusköltészet jellemző rám. A kötetben három szakasz szerint csoportosulnak a versek, amelyek egyfajta fejlődési ívet foglalnak magukban. Ezt a fejlődést a kapcsolódási minták folyamatos változása motiválja, amely egyrészt fakad az új típusú, minőségibb találkozásokból, másrészt a lírai én belső változásaiból, a két pólusú (férfi – női) identitáskeresés helyét átveszi az ember, mint létező, érző, gondolkodó, cselekvő és esendő lény megismerésének, elfogadásának, fejlesztésének vágya.

– Honnan jött a felolvaSHOW ötlete?

– Alapvetően csak annyit tudtam, hogy ha megjelenik a kötet, akkor nem szeretnék már ilyen hagyományos felolvasói estet, ahol a verseket némi gitárzenével kísérjük. Aztán tél környékén voltam a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban egy főpróbán fotózni. Ez a darab Kocsis Pál rendezésében a Memo – a felejtés nélküli ember volt, ami egy felolvasószínházi előadás, és engem azonnal megfogott ez a formátum, bár gőzöm sem volt még, hogy hol találjak rajta fogást. Ehhez kellett nagyon Mahalek Gábor művésztanár közreműködése, akivel elkezdtük boncolgatni a verses-színházban rejlő lehetőségeket. Így született meg a Magánykiadás – felolvaSHOW előadás.

– Hogyan képzeljük el ezt a darabot?

– Ez egy versekre épülő monodráma, ami személyes történetekbe ágyazva mond el verseket a kötetből. Van ugye az örök kérdés, hogy Mit akart mondani a költő? Na, hát természetesen erre most sem szeretnénk választ adni, de felvillantunk egy-egy olyan lehetséges élethelyzetet, eseményt, érzést, találkozást az életemből, amiből megfoganhatott az adott vers. Igyekeztünk minden vers mellé hangulatában passzoló történetet szőni.

– Ezek valóban megtörtént sztorik?

– Ahogyan a versek esetében, úgy a darab kapcsán is szeretném, ha mindenki maga döntené el, hogy mit, mennyit és hogyan értelmez belőle. Ez egy olyan kötet és egy olyan előadás, amit mindenki a saját lelke szerint olvas…

A Magánykiadás-FelolvaSHOW bemutatója július 17-én (szombaton) este 7 órától lesz Kecskeméten, az egykori Kamaraszínházban (Erkel Ferenc utca). A részvétel teljesen ingyenes.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!