szabadszállás

2021.07.24. 11:03

Díszoklevéllel ismerték el Kalász Kornélia munkásságát

Kalász Kornélia, a szabadszállási Petőfi Sándor Általános Iskola nyugalmazott tanára alkotásaiból nyílt kiállítás a minap a helyi művelődési házban. A tárlatot Török László Dafti Csokonai-díjas drámapedagógus nyitotta meg. A kiállításmegnyitón az alkotó volt pedagóguskollégáin kívül nagyon sok egykori tanítványa is megjelent.

Gulyás Sándor

Az egykori tanítványok egy közös énekkel lepték meg az alkotót

Fotó: Gulyás Sándor

Kalász Kornélia 1954-ben született Hajóson. A Bajai Tanítóképző Főiskola után a Szegedi egyetem rajz szakát végezte el. Több mint három évtizedet töltött el a pedagógusi pályán, melyből harminc évet a szabadszállási Petőfi Sándor Általános Iskolában oktatott. Emellett szakköri formában és nyári rajztáborokban is betekintést engedett az alkotói munka szépségeibe.

– Tárgyak, növények, emberek, csendéletek. De játszhatunk is az összetett szóval. Csend. Életek. A környező világ, a körülöttünk és velünk élő emberek lágy, áttetsző, finom erezetűen is markáns megmutatása. Egy omló­félben lévő vakolat, apaarcra rótt történelem, lépcsőit elhagyott bejárat – a múló világ elégikus színei, vonalai. Nincs agyongondolt belenyúlás, áttranszponálás, harsány tolakodó önfelmutatás. Egy derűs, harmóniát mutató – s így finoman a harmóniáért perlekedő – érzékenységen átszűrt ábrázolás van – írta le az alkotóra jellemző ábrázolásmódot Török László Dafti.

Kalász Kornélia táboraival közösségi élményt teremtett, nemcsak a legtehetségesebbeknek, hanem a rajzolni-­festeni szeretőknek is tartott táborokat.

– A rajzszakkörös diákjai közül a legtehetségesebbek bejutottak a Kandó Kálmán Szakközépiskola művészeti osztályába. Tanítványai életre szóló indíttatást kaptak tőle, közülük többen is a képzőművészeti egyetemen szereztek diplomát – méltatta Kalász Kornélia munkásságát Bugyi Andrásné önkormányzati képviselő.

A megnyitón a barátok és az egykori tanítványok egy közös énekkel lepték meg az alkotót.

Az önkormányzat díszoklevéllel ismerte el Kalász Kornélia művészeti oktatás terén nyújtott kimagasló teljesítményét.

A megnyitón közreműködött Török László, Török Soma és Solymosi Tamás. A tárlat augusztus 10-ig tekinthető meg a József Attila Közösségi Ház nyitvatartási idejében.

Az egykori tanítványok egy közös énekkel lepték meg az alkotót
Fotó: Gulyás Sándor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!