Papp Róbert

2021.06.09. 17:52

Kalocsa könnyűzenei életét dolgozta fel a pedagógus

Hamarosan megjelenik Papp Róbert Kalocsa könnyűzenei élete című új könyve.

Gábor János

Forrás: PN-archív

Fotó: Gábor János

Kalocsa könnyűzenei élete címmel jelenik meg a költő-zenészként is ismert pedagógus új könyve, ami ezúttal nem versgyűjtemény, hanem egy sokkal grandiózusabb, éveken át alakult projekt végeredménye lesz. A Country Road zenekar dobosának munkáját a baon.hu is nyomon követte: több cikkben számoltunk be arról az öt éve tartó kutatásról, aminek a végére összeállt a QR-kódok segítségével zenei válogatást is tartalmazó mű.

– Sikerült eljutnom 77 zenészhez, akik nagyon-­nagyon sokat meséltek:

14 órányi hanganyagot készítettem és közel kétezer fényképet sikerült összegyűjtenem.

Utóbbiakból nem minden, de jó néhány benne lesz a kötetben – árulta el a szerző. – Ez egyben zenés könyv is: a zenekarok történetét feldolgozó cikkek alatt egy-egy QR-kód van, amit beolvasva az adott csapat valamelyik dalát a YouTube-ról le lehet játszani – mutatott rá.

Papp Róbert a baon.hu-nak korábban nyilatkozva említette, hogy eredetileg CD-melléklettel szerette volna kiadni a kötetet, de ez a megoldás nemcsak túl drágának, hanem technikailag idejét múltnak is bizonyult. Ezért döntött a kódok mellett, hiszen így gyorsabb, modernebb és olvasóbarátabb hivatkozni a zenekarok szerzeményeire. Összesen 30 dalt szerepeltet ezzel a módszerrel a könyvben, ami gyakorlatilag egyenértékű egy dupla album hosszával, ráadásul videókat is lehet hozzá nézni.

A könyvet Font Sándor honatya közvetítésével az Emmi Kultúráért Felelős Államtitkársága is felkarolta: a segítségükkel első körben 250 példány jön ki a nyomdából, amihez a szerző – a közönségtől érkezett támogatások felhasználásával – további 50-et tesz hozzá.

Ha ezek elfogynak, jöhet az utánnyomás, jelezte Papp Róbert, azt ígérve, hogy hamarosan nyilvános rendezvényen is bemutatja a művet.

Papp Róbert a diákjaival együtt is rendszeresen zenél
Fotó: Fotó: G. J./ / PN-archív

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!