cd-lemez

2021.05.21. 20:00

Zenét komponáltak a képekhez a félegyházi szerzők

A napokban készült el és került fel az internetre a Csontváry Kosztka Tivadar munkásságát bemutató dupla CD anyaga. A zenés, prózai szövegekkel színesített lemez a kiskunfélegyházi Vereb István, Váradi Ákos és Szűts Tamás munkáját dicséri.

Gulyás Sándor

Vereb István (balról) és Szűts Tamás mutatja a napokban elkészült lemezt

Fotó: Gulyás Sándor

Elkészült a Csontváry Kosztka Tivadar munkásságát bemutató dupla CD anyaga. A látók és nem látók számára készült album ötlete a tavalyi év elején fogalmazódott meg Vereb Istvánban, aki ötletével felkereste Szűts Tamást. Az elképzelés az volt, hogy a muzsikán keresztül mutassák be a művész képi világát, szimbólumait.

– A tavalyi évben megjelentettem egy szólólemezt, a zenét híres művészek képeihez komponáltam, közöttük volt Csontváry Kosztka Tivadar egy alkotása is. Ebből nőtte ki magát a dupla album elkészítésének gondolata. Korábban filmekhez, dokumentumfilmekhez írtam zenét, így megvolt a megfelelő jártasságom, hogy a dallamokon keresztül érzéklehetővé, úgymond láthatóvá tegyem a közismert magyar festőművész emberi oldalát, alkotásainak mondanivalóját – fogalmazott Vereb István.

A lemez anyagát hárman készítették el, a zeneszerző Vereb István, a producer Váradi Ákos, Szűts Tamás pedig a prózai rész gondozását vállalta magára.

– Csontváry Kosztka Tivadar okleveles gyógyszerészként végzett, emellett jogot is hallgatott, maradandót azonban a magyar festészetben alkotott. Képein az expresszionizmus, illetve posztimpresszionizmus stílusjegyei figyelhetők meg, de egyik művészeti irányzathoz sem tartozott. Magát a Napút-festők közé sorolta. Lemezünkön az alkotó képi világát kívántuk bemutatni. A zene felidézi, összeköti az egymáshoz kapcsolódó szimbólumokat. A szöveg anyaga tematikusan épül fel, a hallgató megismerheti az életrajzi adatokat, illetve azt is, hogy miként élte mindennapjait a sikeres gyógyszerész és a befelé forduló, esetenként önmagát sanyargató festő – fogalmazott Szűts Tamás.

A lemezen huszonkilenc szám szerepel, a tételek a bemutatott képek címét kapták.

A hitelesség kedvéért Csontváry Kosztka Tivadar naplójából válogattak szemelvényeket a szerzők, melyek egyes szám első személyben hangzanak el.

– Terveink között szerepelt, hogy tárgyias formában, vagyis optikai tárolón tegyük közzé az elkészült zenei anyagot. A komolyzene nem menő manapság, így a befektetőket sem kecsegteti haszonnal, nem csoda, hogy nem találtunk támogatókat. Dupla albumunk zenei anyaga egy amerikai szolgáltató jóvoltából került fel az internetre. Büszkeséggel és örömmel tölt el bennünket, hogy a zseniális magyar festőművészt bemutató lemezünk digitális változatához a világ minden pontján hozzá lehet jutni – emelte ki Vereb István.

Színre viszik a lemezt

A Csontváry Kosztka Tivadar munkásságát bemutató dupla CD anyagából színdarab is készül. A színdarab forgatókönyve mára csaknem teljes egészében összeállt. Az egyszemélyes dráma főszerepét Szűts Tamás vállalta magára. A bemutatót várhatóan idén ősszel tartják.

Vereb István (balról) és Szűts Tamás mutatja a napokban elkészült lemezt
Fotó: Gulyás Sándor

A dupla CD-lemez zeneanyagát itt lehet meghallgatni: lowfrequency1.bandcamp.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!