nemzeti ünnep

2021.03.15. 18:34

Méltón emlékeztek meg a halasiak a szabadságharc hőseiről

A koronavírus-járvány miatt jóval szerényebben, de méltón emlékezett Kiskunhalas az 1848-49-es szabadságharc hőseire.

Pozsgai Ákos

Varsányi Vera és kisfia, Ákos papírból hajtogattak tulipánt és kokárdát

Fotó: Pozsgai Ákos

Az Országzászló emlékműnél felvonták a nemezti lobogót, ahol a halasi Lovas bandérium tagjai álltak díszőrséget, de központi szervezett ünnepséget nem tartott az önkormányzat.

Fotó: Pozsgai Ákos

Fülöp Róbert polgármester és Kollárné dr. Lengyel Linda jegyző a járványhelyzet miatt már az évforduló előtti napokban megkoszorúzta a felújított és nemrég hazatért Petőfi-szobrot.

A Halas Televízió egy ünnepi műsort rögzített a Fazekas Mihály Utcai Általános Iskola diákjaival, valamint az iskola tanára, Tóth István mondott ünnepi beszédet. A műsor hétfő este 19 óra 30 perctől lesz látható a Halas Televízió műsorán, amit online is közvetítenek.

A nemzeti ünnepen többen virágokat, kokárdákat helyeztek el a Petőfi-szobor talapzatánál, a kiskunhalasi Varsányi Vera és kisfia, Ákos papírból hajtogattak tulipánt és kokárdát.

Fotó: Pozsgai Ákos

Az alsóvárosi római katolikus temetőben a Pásztortűz Egyesület vezetősége tartott néhány perces zártkörű megemlékezést

Sánta Ferenc nemzetőr síremlékénél. A szegedi Sánta Tamása a szabadságharcban nemzetőr zászlótartóként vett részt, ami akkor nagyon veszélyes szolgálat volt. A Sánta-család megmentett egy hadizászlót is, amit a Dorozsmai Tájházban helyeztek el két évvel ezelőtt és azóta is ott van kiállítva – emlékeztetett a nemzetőr sírjánál Végső István történész, a Pásztortűz Egyesület elnöke, aki elmondta, hogy a pesti forradalmi események híre csak március 26-án jutott el Kiskunhalasra, az akkori városháza udvarán tartottak nagygyűlést, ezt követően kezdték el szervezni a nemzetőrséget a városban, majd később a honvéd katonák toborzását.

A nap folyamán zártkörű kislétszámú megemlékezést tartott a Dorozsmai Hagyományőrző és Kulturális Egyesület is a járványügyi előírások betartásával, a megemlékezés virágait Sánta Tamás sírjánál helyezték el.

Fotó: Pozsgai Ákos

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!