KISKUNMAJSA

2021.01.15. 13:58

Világverseny döntőjébe jutott Czikkely Panni a diplomamunkájával

A természet és az ember kapcsolata központi szerepet kap a kiskunmajsai születésű Czikkely Panni alkotásaiban. A jelenleg Budapesten élő 26 éves formatervező, illusztrátor és grafikus a Budapesti Műszaki Egyetemen ipari termék- és formatervező mérnök diplomát szerzett, majd a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem mesterképzésén formatervező művészként végzett. Egyedi stílusjegyeivel díszített termékei rendkívül népszerűek.

Mester-Horváth Nikolett

Az egyetemi évek megkezdéséig csak hobbi szinten foglalkozott festészettel és rajzolással Czikkely Panni, de tehetsége már általános iskolás korában megmutatkozott.

A középiskolás évei alatt pedig több kiállítást rendeztek műveiből, és tizenegyedikes volt, amikor egy akvarell képpel nyert egy OTP által kiírt pályázaton.

– Ezek a sikerélmények voltak az elsők, amik arra ösztönöztek, hogy már ne csupán hobbiként, hanem esetleg hivatásként tekintsek a művészetre. Bár az érettségi után az ELTE biológiaszakán kezdtem meg felsőfokú tanulmányaimat, de ott nem igazán találtam a helyemet. Jártam viszont az egyetem mellett rajzképzésekre, így körvonalazódott bennem, hogy a Budapesti Műszaki Egyetemen (BME) ipari termék- és formatervező mérnök alapszakán folytassam tovább. Abban benne volt a reál irány, de mégis lehetőségem volt valami újat alkotni – emlékezett vissza az útkeresésére Czikkely Panni.

Az alapképzés elvégzése után a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) mesterképzésén formatervező művész szakon folytatta tanulmányait a fiatal művész, ahol egyre jobban kiforrtak saját stílusjegyei. Ráadásul tudatosan kezdte el építeni az egyetem utáni életét. – Fél éve vagyok szabadúszó, de már egyetem alatt is alkottam megrendelésekre, vittem vásárokba a termékeimet. Szerettem volna, hogy legyen egy kezdetleges terep, amiben komfortosan mozoghatok, miután kilépek az egyetem ajtaján. Erre egyébként kiváló talaj volt a közösségi média, ahol széles körben mutathatom meg a munkáimat – mondta Czikkely Panni, aki fiatal kora ellenére már rendkívül tevékeny éveket tudhat maga mögött.

Határidőnaplót készített, mesekönyvet illusztrált, babaruhamárkához tervezett négy egyedi mintát, számos vállalkozásnak tervezett már logót. Sikerének titka valószínűleg abban is rejlik, hogy mély alázattal és érdeklődő odafigyeléssel fordul minden partnere és munkája felé.

– Úgy szeretek alkotni, hogy abban benne legyen a megrendelő személyisége és közben beletegyem magamat is.

Fontos, hogy ráhangolódjak arra, akivel együtt dolgozok. Csapatmunkaként tekintek minden megkeresésre és a célom, hogy mindenkit büszkeséggel töltsön el a végeredmény. Kompromisszumkész és rugalmas vagyok – hangsúlyozta a fiatal művész. Hozzátette egyúttal, hogy mindegyik munkája más, sosem teszi meg ugyanazokat a lépéseket, ettől lesz nagyon izgalmas az alkotás folyamata.

Viszonylag kiforrott stílusa van már Czikkely Panninak, de az épp aktuális lelkiállapota, az átélt élményei vagy az, hogy aktuálisan milyen színek és formák fogják meg, hatással vannak az elkészült munkáira.

– Számomra az alkotás terápiaként is működik. Az egyetemi megterhelés mellett, gyászfolyamat során, örömteli pillanatok megélésében, a társadalmi problémák kibeszélésében is nyújtott már segítséget az alkotás folyamata. Ráadásul úgy tapasztalom, hogy a vizuális megjelenítéssel az emberek is jobban be tudják fogadni a nehezebb témákat – mondta.

Czikkely Panni bútoraival becsempészte a természetet az otthoni környezetbe
Fotó: Petőfi Népe

Czikkely Panni tehetségét igyekszik a környezet védelmének szolgálatába is állítani, hisz 2019-ben cakkompakkom néven egy környezettudatos vállalkozást indítottak László Dorinával közösen. Három különböző méretben varrnak bevásárlótáskákat saját tervezésű anyagokból, de gyártanak már maszkokat és tolltartókat is. – Dorina elkezdett bevásárlószatyrokat varrni, mert nyomasztotta a nagy műanyag-pazarlás, én is szorongtam a klímaválság miatt. Így felajánlottam, hogy tervezek anyagokat a táskákhoz. A digitális mintáimat biopamutra nyomtattatjuk – mesélte. A tehetséges fiatalok eleinte csak vásárokba vitték el termékeiket, decemberben viszont elindították a webshopjukat is.

Czikkely Panni mesterképzéses diplomamunkájában is nagy hangsúlyt kapott a természet szeretete. Olyan jól variálható bútorkollekciót tervezett, ami azt mutatja meg, miként lehet becsempészni a természetet egy munkakörnyezetbe. – Sokat olvastam a növények emberre gyakorolt hatásairól, beleástam magam a környezetpszichológiába. Magam is tapasztalom, hogy evolúciós szükségletünk a természetközelség, de az urbanizáció hatására eltávolodtunk a természettől. Ezért alapvető igényünk, hogy becsempésszük a négy fal közé – ismertette munkája alapötletét.

A több részből álló kollekció főeleme egy fémváz szerkezetű és fa ülőrésszel megalkotott szék, amit a növényállványok inspiráltak. A háttámla egy levélforma, ami asztalrészként is funkcionál. Tartozik a bútorcsaládhoz egy íróasztal is, aminek a hátsó részében lehet cserepes növényt elhelyezni, lábrészére pedig növényt futtatni. Emellett a kollekciónak része egy kerek zuzmófal is, ami megszűri a káros anyagokat és szabályozza a páratartalmat.

Ezzel a bútorkollekcióval Czikkely Panni bejutott egy világméretű dizájnverseny döntőjébe, ahol környezettudatos alkotások mérettetnek meg egymással. – A közönségszavazás január 31-ig tart, a szakmai zsűri pedig márciusban hoz döntést. Lesz kiállítás is az alkotásokból, illetve minden évben kiadnak egy könyvet a versenyen szereplő munkákból, és az már biztos, hogy az enyém is szerepel majd benne – árulta el a jó hírt Czikkely Panni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!