Bohóc­akadémia

2021.01.07. 06:58

A diákok kívánsága szerint alkot a kalocsai tanító-költő

A Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola rajztanára, egyben az ismert Country Road zenekar dobosa, az ünnepekre előállt aktuális verseskötetével, ami a Bohóc­akadémia címet viseli. Ez a kilencedik hasonló kiadványa, de az idén esedékes jubileumra forradalmian új szerkesztési elvvel készül: a gyerekek kérésére az egy-egy adott témából született költeményeket gyűjti össze.

Gábor János

[eadvert] Papp Róbert rajzóráin gyakran zenél és énekel együtt a gyerekekkel

Forrás: Petőfi Népe

– Bohócakadémia címmel jelent meg a kilencedik gyermekverses kötetem. Ezúttal is a könyvben szereplő egyik költemény a címadó, és mintegy 120-130 verset tartalmaz, olyanokat, amelyek tavaly szeptembertől idén augusztusig keletkeztek – árulta el Papp Róbert.

Nem tematikus versgyűjteményről van szó, és ez korábban sem volt szokása, az eddig megjelentek közül csak kettő követett valamilyen meghatározott csapásvonalat. Az egyik a Kacagójancsi, amit kifejezetten humoros, viccekkel teli kötetnek szánt, míg a másik az Elefánt a porcelánboltban, amely kizárólag magyar szólásokra, közmondásokra épült. Bár az új könyvben nem fedezhetőek fel hasonló törvényszerűségek, így is akadnak benne kiemelt témakörök, például az ünnepek, a természeti jelenségek és persze a gyerekek kedvencei, az állatok.

A tanító-költő 2012-ben vágott bele a nagy projektbe, hogy minden évben kiadja az aktuális tanév ideje alatt született gyermekverseit, amelyeket az óvodás-kisiskolás korosztálynak szán. A fentebb írtakon kívül szintén az ő tollát dicséri a Cerka-firka, a Dinnye, dinnye, csorgó lé, a Pillangók a Holdon, az Ukkmukkfukk és Durrbelebumm, a Szappanbuborékok és a tavalyi Macskanyelv.

Tőle szokatlan módon elég hamar kiderült az is, hogy mire lehet számítani a következő évben, hiszen a tizedik verseskötet tartalma a közösségi médiában épül. Amint azt a baon.hu is megírta: Papp Róbert október vége óta a Facebook-oldalán fogadja a kicsik témajavaslatait, a „Kívánságvers” kezdeményezése keretében. A szülők megírják neki, hogy gyermeküket milyen konkrét dolog érdekli a legjobban, majd a pedagógus személyes címzéssel elkészíti a néhány versszakos költeményt. Ilyen felkérésből eddig több mint száz érkezett, és 30-40-et már meg is írt.

Papp Róbert rajzóráin gyakran zenél és énekel együtt a gyerekekkel
Fotó: Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!