BAJA

2020.11.21. 15:40

A víz hatalmát és szépségét mutatja be a különleges tárlat

A Tudomány ünnepe rendezvénysorozathoz kapcsolódóan nyílt kiállítás a Nemzeti Közszolgálati Egyetem bajai campusán. A Szellemek éneke a vizek felett című tárlat megnyitóját a koronavírus-helyzetre való tekintettel online tartották meg.

Márton Anna

A kiállítás november 30-ig tekinthető meg

Fotó: Márton Anna

A Szellemek éneke a vizek felett című kiállítás megnyitóját a koronavírus-helyzetre való tekintettel ezúttal online tartották meg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem bajai campusán. A tárlat a Tudomány ünnepe rendezvénysorozat első eleme, melyet márciusban a víz világnapja alkalmából a Vármező Galériában már láthatott a közönség. A jelenlegi kiállítás a Magyar Hidrológiai Társaság Történeti Bizottság javaslatára tekinthető meg Baján, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karának galériájában.

Köszöntőbeszédében Bíró Tibor dékán örömét fejezte ki, hogy egy, a karhoz szorosan köthető, a víz témájára összpontosító kiállítást fogad­hattak.

– Ez a helyszín több kiállításnak adott otthont az elmúlt években, de ez az első alkalom, mikor ezt virtuálisan tesszük meg. Az elővigyázatosság arra sarkall bennünket, hogy csak távolból köszönthessünk mindenkit. Ez egy olyan kiállítás, melynek témája a víz körül forog, hozzáteszem, ezen a karon az eddig megrendezett kiállításoknak nagyon sokszor volt témája a víz. A tudomány napja novemberre esik, ennek keretében gondoltunk arra, hogy bemutatjuk ezt a kiállítást. Hét kiváló művész alkotásait tekinthetjük meg a galériában, akik különböző technológiával készítették el alkotásaikat. A kiállítás egész novemberben megtekinthető – mondta Bíró Tibor, a Víztudományi Kar dékánja.

A járványügyi helyzetre való tekintettel a látogatás csakis a megfelelő óvintézkedések mellett kivitelezhető, az aulában lázmérőzés történik, és maszkban kell körüljárni a kiállítást.

– A tudomány és a művészet embere más-más eszközökkel teszi ugyan a dolgát, de a kiindulópont azonos: a megismerés, a világunk összefüggéseinek feltárása – ezekkel a szavakkal kezdte megnyitóbeszédét Vincze Petronella, a Vármező Galéria kurátora. Hozzátette, alkalmat ad a tudomány és a művészetek találkozására a víz világnapja is, amikor rendszeresen hívnak meg és adnak helyet tematikus kiállításoknak. Erre az alkalomra szerveződött idén a Szellemek éneke a vizek felett című kiállítás, melynek kibővített változatát láthatja Baján a közönség.

– A megjelenő kortárs művészek mindegyikének különleges a kapcsolata a vízzel, nem hagyományos tájképi megfogalmazásban viszonyulnak a témakörhöz. Az alkotások Johann Wolfgang von Goethe 1779 októberében született, azonos című költeményére reflektálnak – mondta el a kurátor.

A különleges tárlaton a festmények mellett szerepel textil-, elektrografikai munka, valamint egy zenedarab is Dóra Attila jóvoltából, amelyet erre az alkalomra komponált a művész.

Az érdeklődőket november 30-ig, reggel 9 és 16 óra között várják a Nemzeti Közszolgálati Egyetem bajai campusán.

A kiállítás november 30-ig tekinthető meg
Fotó: Márton Anna

Szellemek éneke a vizek felett

A hét kortárs alkotó műve tematikáját illetően két nagyobb csoportra osztható: egy részük a víz hatalmát és veszélyeit emeli ki, burkoltan vagy kevésbé burkoltan, az ember kiszolgáltatottságát és kicsinységét, jelentéktelenségét a vízhez, és rajta keresztül arra intve, hogy ne éljünk vissza vele, mert hamarabb pusztulunk el mi, emberiség, mintsem a természetet gátlástalanul magunk alá rendelhetnénk. A másik szűkebb csoport inkább a víz szépségét, fenségességét hangsúlyozza.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!